Zimowa kawa w 3 nietypowych wersjach przypadnie do gustu ciekawym nowych smaków. Zobaczcie i zróbcie te przepisy dla siebie i najbliższych.

Jabłkowe cappuccino

Smak pieczonego jabłka z cynamonem nieodłącznie kojarzy się ze świątecznym nastrojem. Dlaczego więc nie przenieść go do kawy? Potrzebujemy:

  •     kawa
  •     mleko
  •     cynamon
  •     brązowy cukier
  •     syrop o smaku jabłkowym
  •     syrop o smaku karmelowym
  •     jabłko

W piekarniku przygotuj kilka plasterków podpieczonego jabłka z cynamonem i brązowym cukrem. W międzyczasie zaparz filiżankę kawy i połącz ją z podgrzanym mlekiem. Następnie uzupełnij napój łyżeczką syropu jabłkowego i taką samą porcją syropu karmelowego. Wykorzystaj resztę mleka do przygotowania pianki – najlepsza wyjdzie z mleka pełnotłustego. Piankę możesz też zastąpić bitą śmietaną. Na wierzchu ułóż plasterki pieczonego jabłka i posyp piankę cynamonem.

Zimowa kawa - Popcorn Latte

Połączenie słonego i słodkiego smaku doskonale komponuje się z kawą. Do wykonania tej wersji late potrzebujemy:

  •     kawa
  •     mleko
  •     śmietanka 30%
  •     kakao
  •     syrop o smaku słonego karmelu
  •     popcorn

Porcję mleka z dwiema łyżeczkami sosu o smaku słonego karmelu i łyżeczką kakao połącz w rondelku i podgrzej mieszając. Kiedy będą już ciepłe (ale nie wrzące!) przelej do naczynia z zaparzoną kawą i zamieszaj przy użyciu spieniacza do mleka lub blendera. Kiedy uda się już uzyskać kremową konsystencję napoju, można przelać go do kubka i przykryć warstwą ubitej śmietanki oraz kilkoma kroplami syropu. Na wierzchu układamy słony popcorn.

Marshmallow Ice Coffee

Mrożona kawa na zimę? To rozwiązanie świetnie sprawdzi się na spotkaniu z przyjaciółmi i jako alternatywa dla deseru. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  •     kawa
  •     woda
  •     brązowy cukier
  •     biały cukier
  •     wanilia
  •     śmietanka 30%
  •     pianki

Jeśli korzystacie z kawy pełnoziarnistej, zacznijcie od zmielenia jej ziaren w młynku i od razu przygotujcie z niej napój. Do wykonania mrożonej kawy możecie jednak użyć zmielonych ziaren z tej samej linii. Dwie łyżeczki brązowego cukru i jedną łyżeczkę białego oraz odrobinę wanilii połącz na patelni i podgrzej do czasu uzyskania syropu. Dolej syrop do ostudzonej kawy i zamieszaj. Przygotuj wysoką szklankę i wsyp do niej kilka kostek lodu. Zalej kostki kawą z syropem, a następnie dodaj śmietankę, rozlewając ją powoli po powierzchni – utworzy ozdobne wzory widoczne przez szkło. Nad kuchennym ogniem podgrzej kilka pianek, czekając aż się zarumienią. Nabij je na patyczek lub ułóż bezpośrednio na kawie, gdy będą jeszcze ciepłe. Gotowe!

Wszystkie kawy przygotujecie na bazie ulubionego rodzaju kawy Davidoff.