Tradycyjny przepis na rurki z kremem, jaki robiły nasze mamy i babcie to dość skomplikowana i czasochłonna sprawa. Najpierw trzeba bowiem zagnieść dobre kruche ciasto, a potem je wałkować, kroić i zawijać na specjalne foremki. Na koniec zostaje jeszcze idealne wypieczenie chrupiących rurek, następnie studzenie i dopiero wtedy możemy je wypełniać kremem. Można to jednak zrobić znacznie sprytniej.

Jak zrobić rurki z kremem w szybszej wersji?

Aby przygotować błyskawiczne rurki z kremem, wystarczy wykorzystać makaron cannelloni smażony na głębokim tłuszczu. Choć zwykle kojarzymy go z farszem z mięsa mielonego, szpinaku czy w innych wytrawnych wariantach, to okazuje się że takie makaronowe rurki po usmażeniu stają się kruche i chrupiące, więc idealnie pasują do każdego kremu. Gdy wypełnicie je bitą śmietaną, serkiem mascarpone lub innym dowolnym nadzieniem będą smakowały i wyglądały równie dobrze jak rurki z kremem kupione w cukierni.

Ten prosty przepis możecie zobaczyć na TikToku @szamilka. Poniżej znajdziecie krótki filmik z przygotowaniem rurek krok po kroku oraz dokładne proporcje na przepyszny krem do ich wypełnienia. 

Szybki przepis na rurki kremem

Składniki:

  • kilka makaronowych rurek cannelloni,
  • kilka łyżek roztopionego masła,
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 g),
  • 500 ml śmietanki kremówki,
  • 2-3 łyżki mleka skondensowanego,
  • 150 g cukru brązowego,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem i wysypujemy na talerz. Rurki makaronowe smażymy na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu aż będą mocno rumiane i chrupiące, a następnie smarujemy rozpuszczonym masłem i obtaczamy w mieszance cukru z cynamonem. Tak przygotowane rurki wkładamy do lodówki, a w międzyczasie robimy krem.

Śmietankę kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone oraz mleczkiem skondensowanym i tak przygotowanym kremem wypełniamy nasze rurki. Gotowy deser można dodatkowo ozdobić bo bokach mielonymi orzechami.

@szamilka Ekspresowe rurki z kremem! Zaskoczą Twoich gości a może urozmaicą stół świąteczny? Zapraszam też na tą 2 platformę, znajdziesz tam więcej inspiracji Paczka makaronu cannelloni Olej 500 ml śmietanki 36% 2-3 łyżki mleka skondensowanego 250 g mascarpone 2 łyżeczki cynamonu 150 g cukru trzcinowego Olej podgrzewamy i smażymy na nim cannelloni aż będą lekko brązowe. To trwa zaledwie chwilkę. Następnie usmażony makaron smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego masła i obtaczamy w cukrze trzcinowym wymieszanym z cynamonem. Tak przygotowane rurki odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy z mascarpone i mleczkiem skondensowanym. I przekładamy gotową masę do worka cukierniczego. Krem wstrzykujemy w przygotowane wcześniej rurki makaronowe. Mi rurki najbardziej smakowały na drugi dzień, gdy trochę zmiękły od kremu. #kulinarneinspiracje #rurki #rurkizkremem #makaronsmazony #deser #przepis ♬ Sparkling Magic - Christy Carew

Źródło: Tiktok.com/@szamilka