Wafle ryżowe to popularny produkt na szybką przekąskę, ale zwykle po prostu chrupiemy je solo lub jako zamiennik pieczywa. Można jednak zrobić z nich coś znacznie pyszniejszego i to tylko za sprawą kilku dodatków. Zobaczcie, co zrobić z wafli ryżowych, aby zamienić je w genialny deser bez pieczenia. Będziecie zachwyceni.
Jak zrobić szybki deser na zimno? Wystarczą 3 składniki
Aby zrobić szybki deser bez pieczenia, wystarczy pokruszyć wafle ryżowe i wymieszać je z masłem orzechowym oraz miodem. Do tego opcjonalnie możemy dodać aromat waniliowy lub inne ulubione przyprawy czy dodatki, które podkręcą smak i aromat masy. Potem całość wystarczy przełożyć do foremki i włożyć na chwilę do zamrażarki, a potem pokroić na niewielkie ciasteczka czy batoniki. W ten prosty sposób uzyskamy smak i konsystencję nieco podobną do kultowych szyszek, które wielu z nas pamięta ze straganów.
Gotowe słodycze można też polać czekoladą, a ciekawym dodatkiem do takiej polewy będzie odrobina soli, która podkręci słodycz i doda jeszcze głębszego smaku. Ten genialny w swojej prostocie przepis pochodzi z Instagramowego profilu @dadaeats. Zobaczcie dokładne proporcje i koniecznie spróbujcie zrobić go we własnych kuchniach.
Prosty przepis na deser z wafli ryżowych
Składniki:
- 3 lekko wafle ryżowe,
- 1/3 szklanki kremowego masła orzechowego
- 1/4 szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki kawałków czekolady
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- szczypta soli morskiej.
Przygotowanie:
Keksówkę lub małą silikonową foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Masło orzechowe mieszamy z miodem i wanilią, a następnie drobno kruszymy do tej masy wafle ryżowe. Gotową mieszankę przekładamy do formy i wyrównujemy, lekko ugniatając.
Tak przygotowany deser wkładamy do zamrażarki, a w międzyczasie roztapiamy czekoladę z olejem kokosowym. Gotową polewę wylewamy na zastygniętą masę i posypujemy po wierzchu odrobiną soli morskiej . Całość ponownie wkładamy do zamrażarki, aby deser zastygł i stwardniał.
Źródło: Instagram.com/dadaeats/