Leczo kojarzy wam się z kawałkami cukinii, kabaczka, papryki i kiełbaski z cebulą? Choć ta kombinacja wydaje się pysznym połączeniem, nie jest prawdziwym leczo. Robert Makłowicz przypomina w swoich relacjach:

U nas bardzo często leczem nazywane jest to, co z leczem węgierskim nie ma wiele wspólnego. (…) Leczo to tylko cebula, papryka, pomidory, cebula, czosnek. (...) Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille.

Przepis na najlepsze leczo

Składniki:

  • 4-5 papryk słodkich
  • 1 papryczka chili,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 duże pomidory,
  • suszona papryka w proszku,
  • olej,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Paprykę dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Usuwamy gniazda nasienne.
  3. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju.
  4. Dodajemy paprykę i pokrojone drobno pomidory.
  5. Jeżeli chcecie, można wcześniej sparzyć pomidory i obrać ze skórki.
  6. Dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut do miękkości.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Tak przygotowane danie smakuje jeszcze lepiej na kolejny dzień.

Jaką paprykę wybrać do leczo?

Najlepiej sprawdzi się odmiana Ramiro - jest słodka, soczysta i bardzo chrupka. Nie pozostawia gorzkiego smaku - dzięki temu nie musimy się obawiać, że danie nim przesiąknie.

Im więcej użyjemy czerwonych papryk typu Bell, tym słodsza i delikatniejsza potrawa. Do urozmaicenia koloru dodajmy jedynie po jednej zielonej i żółtej. W ten sposób leczo będzie jeszcze smaczniejsze.