Wystarczy chwila nieuwagi, a smażenie lub gotowanie może skończyć się katastrofą. Jeśli choć raz zdarzyło wam się przypalić garnek lub patelnię, z pewnością wiecie, jak trudno jest potem doczyścić w nich zwęglone resztki jedzenia i przywrócić naczyniom ich dawny blask. Nie musicie jednak łapać za druciak i szorować w pocie czoła. Jest na to znacznie prostszy sposób, przy którym wcale się nie narobicie. Zobaczcie, jak wyczyścić mocno przypalony garnek, wykorzystując jedynie garstkę popularnego produktu z kuchennej szafki. 

Jak wyczyścić przypalone garnki i patelnie? Wystarczy tani kuchenny składnik

Nawet najmocniej przypalone garnki i patelnie da się jeszcze uratować, stosując stary babciny patent. Wystarczy tylko odrobina zwykłego kwasku cytrynowego, który nie tylko łatwo doczyści brud, ale dodatkowo pięknie nabłyszczy takie stalowe naczynia. Jak to zrobić? Wystarczy tylko zasypać przypalone dno całą paczką kwasku cytrynowego, zalać gorącą wodą i zagotować.

Gdy mieszanka zacznie wrzeć, zdejmujemy garnek bądź patelnię z palnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeśli natomiast brud jest wyjątkowo uporczywy, warto zostawić taką mieszankę w naczyniu na kilka godzin. Po tym czasie nawet najgorszy brud i osad łatwo odejdzie od powłoki i będziemy mogli usunąć go bez szorowania druciakiem. Wystarczy tylko przetrzeć całość zwykłą gąbką z płynem do mycia naczyń, wytrzeć do sucha i gotowe.

Na co jest dobry kwasek cytrynowy? Inne zastosowania

Gdy doczyścicie już wszystkie zapuszczone naczynia, możecie wykorzystać kwasek cytrynowy również do wielu innych domowych zadań. Ten tani i łatwo dostępny produkt sprawdzi się bowiem również do:

  • odplamiania i wybielania ubrań czy ściereczek,
  • odkamieniania czajnika lub ekspresu do kawy,
  • udrażniania zatkanego zlewu,
  • usuwania z kubków ciemnego osadu po kawie lub herbacie,
  • czyszczenia wanny oraz umywalki,
  • wybielania fugi w kuchni i łazience,
  • odświeżenia zmywarki i pralki,
  • nabłyszczania szklanek bądź kieliszków,
  • usuwania ciemnego nalotu ze srebra.