Pewnie wielu z nas ma w swoich szafkach taką patelnię, którą spisaliście już na straty, bo nie da się jej doczyścić? Zanim zdecydujecie się ją wyrzucić, dajcie jej ostatnią szansę i posmarujcie ją tym produktem. To znany i lubiany składnik, który prawdopodobnie macie w swoich lodówkach i często dodajecie do dań i na kanapki. Kosztuje kilka złotych, a potrafi zdziałać cuda. Sprawdźcie sami, a będziecie zaskoczeni rezultatami. 

Jak usunąć stare przypalenia z patelni?

Jak skutecznie wyczyścić spód patelni? Okazuje się, że wcale nie musicie zaopatrywać się w drogie chemiczne detergenty. Doskonały, tani i naturalny środek czyszczący macie pod ręką. Okazuje się bowiem, że z trudnymi przypaleniami, tłuszczem i zaschniętym brudem na patelni świetnie radzi sobie zwykły ketchup. Choć może to brzmieć dziwnie, to rzeczywiście genialnie rozpuszcza on wszelkie zabrudzenia za sprawą zawartego w nim kwasu octowego. Jego kwaśny odczyn skutecznie radzi sobie nie tylko z przypaleniami, ale i kamieniem, osadem czy rdzą.

Jak wyczyścić patelnię ketchupem? Wystarczy posmarować spód naczynia grubą warstwą pomidorowego sosu i zostawić je tak na kilka godzin, a najlepiej nawet na całą noc. Po tym czasie wszelkie zabrudzenia zmiękną i będzie je można z łatwością usunąć gąbką, bez męczącego i czasochłonnego szorowania druciakiem.

Inne domowe sposoby na czyszczenie patelni

Jeśli nie macie pod ręką ketchupu, do czyszczenia patelni możecie użyć też kilku innych niedrogich produktów z kuchni. Okazuje się, że fantastycznymi środkami czystości są także:

  • gruboziarnista sól,

  • płukanka z octu,

  • kwasek cytrynowy,

  • pasta z wody utlenionej i sody.