Nie wiem, jak dla was, ale dla mnie najważniejsze jest, aby na stole wielkanocnym pojawiła się domowa, bardzo delikatna wędlina. Niestety od kilku lat nie mam zaufania do tych, które można dostać w sklepie. Obowiązkowo robimy swoje kiełbasy oraz szynki. W tym króluje schab wielkanocny w świetnym dodatkiem. Jeżeli macie ochotę go przygotować, zróbcie to w żeliwie. Skórka wyjdzie chrupiąca, a środek bardzo mięciutki. W Lidlu trwa promocja, skorzystajcie z niej, aby mieć swój sprzęt.

Garnek żeliwny GSW - pomocnik w każdej kuchni

Bardzo solidny garnek z żeliwa, które jest pokryte emalią. Zarówno z wierzchu, jak i wewnątrz. Dzięki temu nie musicie się martwić o zmywanie - może to za was zrobić zmywarka. Dania nie przywierają i doskonale odchodzą od powierzchni, nie przypalając się. Posiada równie stabilną pokrywę, dzięki temu wilgoć nie ucieka z dania. Możecie zapiekać w nim do 240 stopni Celsjusza. Idealnie nadaje się do wstępnego smażenia, a potem pieczenia w piekarniku.

Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:

Dobrze wykonana, piękna emalia, choć mnie zaskoczył jej brak na krawędzi. Dobrze się użytkuje. Możliwość wykorzystania pokrywy jako patelni grillowej ( żebrowana powierzchnia ) bardzo mi odpowiada. Brytfannę bardzo polecam. Przesyłka dobrze, bezpiecznie zapakowana.

Super brytfanna. Długo się zastanawiałam nad zakupem ale idealnie się w niej gotuje. Robiłam w niej dwa razy gołąbki i wychodzą przepyszne. Pokrywka super zbiera skroploną parę. Używałam na płycie indukcyjnej na mocy 5. A garnek bardzo trzymał temperaturę.

Cena jest nie do pobicia. Jestem bardziej niż zadowolony z garnka. Ponieważ jestem powolnym kucharzem, garnek jest dla mnie idealny. Ze względu na szacowną średnicę 30 cm, do niego zmieści się dużo, bez konieczności układania jedzenia warstwami. Bardzo dobrze przechowuje ciepło i gotuje się przez jakiś czas, nawet bez dodawania energii. To dla mnie idealne rozwiązanie.

Jak zrobić schab wielkanocny z brzoskwiniami?

Tak, połączenie mięsa i owoców to jedne z lepszych w naszej rodzinie. Na stole wielkanocnym nie braknie kaczki faszerowanej jabłkami czy indyka z rodzynkami. W przypadku schabu zawsze łączymy go z brzoskwiniami. Mięso przechodzi ich smakiem, co dodatkowo podnosi jego wyjątkowość. Jeżeli jesteście ciekawi, jak go przyrządzić, podpowiadam poniżej:

Składniki:

  • 700 g schabu,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżka smalcu,
  • puszka brzoskwiń,
  • łyżeczka estragonu,
  • łyżeczka majeranku.

Przygotowanie:

Schab dokładnie natrzyjcie solą i pieprzem. Przełóżcie do lodówki na noc, aby dokładnie się zamarynował. Możecie od razu oprószyć go przyprawami. Przetnijcie go tak, aby powstał duży płat. Nadziejcie go brzoskwiniami z puszki. Kolejnego dnia rozgrzejcie smalec w garnku żeliwnym i obsmażcie schab z każdej strony.

Najlepiej owińcie go sznurkiem do pieczenia, aby wędlina nie rozchodziła się na boki. Wlejcie do garnka odrobinę wody lub bulionu i zamknijcie pokrywkę. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 190 stopniu Celsjusza i pieczcie przez 45 minut.