Nie każda z nas ma codziennie czas, aby spędzać wiele godzin w kuchni, jednak mimo to chcemy odżywiać się zdrowo, czuć się lekko i wyglądać pięknie. Te proste przepisy na fit obiad są szybkie w przygotowaniu, dlatego nie zajmą ci więcej niż pół godziny.

Fit obiad na szybko - przepis I

Pyszną propozycją, którą bez problemu wykonasz w bardzo krótkim czasie, jest makaron w czerwonym sosie z kurczakiem oraz cukinią. Ten fit obiad z makaronem jest pyszny oraz syty, a także zawiera cenne składniki, które zaspokoją twój apetyt i dodadzą energii na resztę dnia.

Makaron w czerwonym sosie z kurczakiem i cukinią - przepis 

Składniki:

  • 1/3 opakowania pełnoziarnistego makaronu
  • średnia cukinia
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • świeża pierś z kurczaka
  • łyżeczka słodkiej papryki oraz oregano
  • 4 suszone pomidory
  • 4 liście bazylii
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oliwy extra virgin

Sposób przygotowania:

  1. W czasie gotowania makaronu pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i usmaż na patelni na maśle klarownym.
  2. Pokrój cukinię oraz pomidorki koktajlowe i dodaj do kurczaka. Przykryj pokrywką, aby warzywa lekko się poddusiły i przejdź do robienia sosu.
  3. Aby przygotować sos, dokładnie zmiksuj liście bazylii, suszone pomidory oraz oliwę.
  4. Dodaj na patelnię zmiksowane składniki, jogurt naturalny, oregano i całość wymieszaj. Zmniejsz ogień i zostaw pod przykryciem na około 3 minuty.
  5. Ugotowany makaron nałóż na talerz i dodaj sos.

Fit obiad na szybko - przepis nr II

Kolejny, równie smaczny pomysł na obiad fit to zdrowy fit kebab. Chociaż kebab kojarzy się jedynie z kalorycznym fast foodem, to zrobienie jego zdrowszej i równie smacznej wersji jest bardzo proste.

Fit kebab - przepis

Składniki:

  • opakowanie chlebków naan
  • 350 g piersi z kurczaka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • świeży ogórek
  • ćwiartka czerwonej cebuli
  • przyprawa do gyrosa
  • jogurt grecki naturalny
  • garść rukoli
  • łyżeczka przyprawy chili

Sposób przygotowania:

  1. Chlebki naan pieczemy w piekarniku, kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy przyprawę do gyrosa i smażymy na oliwie extra virgin.
  2. W międzyczasie warzywa także kroimy w kostkę. Po upieczeniu chlebki delikatnie przekrajmy i otwieramy, do środka wkładamy kurczaka i warzywa.
  3. Do jogurtu naturalnego dodajemy chili, pieprz, sól i inne przyprawy wedle uznania, tak przyprawiony sos dodajemy na wierzch otworzonego chlebka.

Fit obiad na szybko - przepis nr III

Jako syty i szybki obiad fit możesz przygotować także pyszną zupę krem, która dzięki gęstej konsystencji zaspokoi głód i dostarczy odpowiedniej porcji warzyw. Jedną z takich sycących propozycji na fit obiad na szybko jest aromatyczna i lekka zupa krem ze świeżego kalafiora. Do każdej zupy krem możesz dodatkowo zrobić domowej roboty grzanki lub delikatne chipsy z batatów.

Zupa krem z kalafiora - przepis

Składniki:

  • średniej wielkości kalafior
  • około 0.8 litra bulionu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 
  • kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego do grzanek
  • ulubione zioła i przyprawy

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania bulionu, w tym celu wrzuć do wrzątku mięso drobiowe, włoszczyznę, sól, pieprz i przyprawę warzywną.
  2. Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki. Do gotującego się bulionu dodaj kalafiora, cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle klarownym.
  3. Cebulę dodaj do zupy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz czosnkiem niedźwiedzim.
  4. Gdy kalafior zmięknie, po około 20 minutach całość zmiksuj blenderem.
  5. Zupę podawaj na gorąco z grzankami zrobionymi z pełnoziarnistego chleba.

Fit obiad na szybko - przepis nr IV

Rezygnacja z mięsa staje się coraz popularniejszym trendem nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także ideologicznych. Obiad bez mięsa fit także może być bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu, a przy tym dostarcza niezbędną ilość białka. Fit burgery z ciecierzycy to świetna alternatywa dla zwykłych burgerów, nawet jeśli nie zrezygnowałaś w pełni z mięsnych posiłków.

Burgery z ciecierzycy - przepis

Składniki na 4 burgery:

  • 4 marchewki
  • pół puszki ciecierzycy
  • pół szklanki startego sera
  • pół szklanki mąki i odrobinę mąki do posypania
  • 2 łyżki ziarna sezamu
  • garść natki pietruszki
  • ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Jeśli chcesz zrobić mniejszą ilość burgerów, odpowiednio zmniejsz proporcje wszystkich podanych składników.

  1. Marchewkę zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach, zrób to samo z serem, dodaj pieprz i sól i odstaw, aby marchewka puściła trochę wody.
  2. Ciecierzycę zgnieć w prasce do ziemniaków.
  3. Odsącz wodę z marchwi i zmieszaj ją z ciecierzycą, posiekaną natką, serem, sezamem oraz mąką.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i ugniataj, aż masa będzie na tyle gładka, że z łatwością uformujesz z niej okrągłe burgery.
  5. Uformowane burgery obtocz w mące i smaż na małej ilości oleju aż do uzyskania złotego koloru.