Nie każda z nas ma codziennie czas, aby spędzać wiele godzin w kuchni, jednak mimo to chcemy odżywiać się zdrowo, czuć się lekko i wyglądać pięknie. Te proste przepisy na fit obiad są szybkie w przygotowaniu, dlatego nie zajmą ci więcej niż pół godziny.
Fit obiad na szybko - przepis I
Pyszną propozycją, którą bez problemu wykonasz w bardzo krótkim czasie, jest makaron w czerwonym sosie z kurczakiem oraz cukinią. Ten fit obiad z makaronem jest pyszny oraz syty, a także zawiera cenne składniki, które zaspokoją twój apetyt i dodadzą energii na resztę dnia.
Makaron w czerwonym sosie z kurczakiem i cukinią - przepis
Składniki:
- 1/3 opakowania pełnoziarnistego makaronu
- średnia cukinia
- 10 pomidorków koktajlowych
- świeża pierś z kurczaka
- łyżeczka słodkiej papryki oraz oregano
- 4 suszone pomidory
- 4 liście bazylii
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy extra virgin
Sposób przygotowania:
- W czasie gotowania makaronu pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i usmaż na patelni na maśle klarownym.
- Pokrój cukinię oraz pomidorki koktajlowe i dodaj do kurczaka. Przykryj pokrywką, aby warzywa lekko się poddusiły i przejdź do robienia sosu.
- Aby przygotować sos, dokładnie zmiksuj liście bazylii, suszone pomidory oraz oliwę.
- Dodaj na patelnię zmiksowane składniki, jogurt naturalny, oregano i całość wymieszaj. Zmniejsz ogień i zostaw pod przykryciem na około 3 minuty.
- Ugotowany makaron nałóż na talerz i dodaj sos.
Fit obiad na szybko - przepis nr II
Kolejny, równie smaczny pomysł na obiad fit to zdrowy fit kebab. Chociaż kebab kojarzy się jedynie z kalorycznym fast foodem, to zrobienie jego zdrowszej i równie smacznej wersji jest bardzo proste.
Fit kebab - przepis
Składniki:
- opakowanie chlebków naan
- 350 g piersi z kurczaka
- garść pomidorków koktajlowych
- świeży ogórek
- ćwiartka czerwonej cebuli
- przyprawa do gyrosa
- jogurt grecki naturalny
- garść rukoli
- łyżeczka przyprawy chili
Sposób przygotowania:
- Chlebki naan pieczemy w piekarniku, kurczaka kroimy w kosteczkę, dodajemy przyprawę do gyrosa i smażymy na oliwie extra virgin.
- W międzyczasie warzywa także kroimy w kostkę. Po upieczeniu chlebki delikatnie przekrajmy i otwieramy, do środka wkładamy kurczaka i warzywa.
- Do jogurtu naturalnego dodajemy chili, pieprz, sól i inne przyprawy wedle uznania, tak przyprawiony sos dodajemy na wierzch otworzonego chlebka.
Fit obiad na szybko - przepis nr III
Jako syty i szybki obiad fit możesz przygotować także pyszną zupę krem, która dzięki gęstej konsystencji zaspokoi głód i dostarczy odpowiedniej porcji warzyw. Jedną z takich sycących propozycji na fit obiad na szybko jest aromatyczna i lekka zupa krem ze świeżego kalafiora. Do każdej zupy krem możesz dodatkowo zrobić domowej roboty grzanki lub delikatne chipsy z batatów.
Zupa krem z kalafiora - przepis
Składniki:
- średniej wielkości kalafior
- około 0.8 litra bulionu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- kilka kromek pieczywa pełnoziarnistego do grzanek
- ulubione zioła i przyprawy
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania bulionu, w tym celu wrzuć do wrzątku mięso drobiowe, włoszczyznę, sól, pieprz i przyprawę warzywną.
- Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki. Do gotującego się bulionu dodaj kalafiora, cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle klarownym.
- Cebulę dodaj do zupy wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz czosnkiem niedźwiedzim.
- Gdy kalafior zmięknie, po około 20 minutach całość zmiksuj blenderem.
- Zupę podawaj na gorąco z grzankami zrobionymi z pełnoziarnistego chleba.
Fit obiad na szybko - przepis nr IV
Rezygnacja z mięsa staje się coraz popularniejszym trendem nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także ideologicznych. Obiad bez mięsa fit także może być bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu, a przy tym dostarcza niezbędną ilość białka. Fit burgery z ciecierzycy to świetna alternatywa dla zwykłych burgerów, nawet jeśli nie zrezygnowałaś w pełni z mięsnych posiłków.
Burgery z ciecierzycy - przepis
Składniki na 4 burgery:
- 4 marchewki
- pół puszki ciecierzycy
- pół szklanki startego sera
- pół szklanki mąki i odrobinę mąki do posypania
- 2 łyżki ziarna sezamu
- garść natki pietruszki
- ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
Jeśli chcesz zrobić mniejszą ilość burgerów, odpowiednio zmniejsz proporcje wszystkich podanych składników.
- Marchewkę zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach, zrób to samo z serem, dodaj pieprz i sól i odstaw, aby marchewka puściła trochę wody.
- Ciecierzycę zgnieć w prasce do ziemniaków.
- Odsącz wodę z marchwi i zmieszaj ją z ciecierzycą, posiekaną natką, serem, sezamem oraz mąką.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i ugniataj, aż masa będzie na tyle gładka, że z łatwością uformujesz z niej okrągłe burgery.
- Uformowane burgery obtocz w mące i smaż na małej ilości oleju aż do uzyskania złotego koloru.
Komentarze