Po powrocie do domu czujecie, że zaczyna się przeziębienie? Nie czekajcie, aż infekcja się rozwinie, tylko szybciutko przygotujcie mega zdrowy, skuteczny i w dodatku pyszny syrop imbirowy. Zawarte w nim naturalne składniki to najwięksi pogromcy wirusów. Jeśli działają razem, żadna choroba nie ma szans.

Syrop imbirowy to nie tylko sam korzeń. Kurkuma i imbir mają bardzo silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Pomagają budować własną odporność, ale też walczyć z nową infekcją. Świetnie chronią przed rozwojem chorób cywilizacyjnych.

Syrop imbirowy - przepis

Składniki:

  •     kawałek ok. 4-5 cm korzenia imbiru - znany od lat ze swoich rozgrzewających i dezynfekujących właściwości
  •     cytryna (najlepiej ekologiczna) - bogactwo antyoksydantów, a zwłaszcza wzmacniającej odporność witaminy C
  •     kilka łyżek miodu - działa wiruso- i bakteriobójczo. Jeśli wybierzesz lipowy - dodatkowo uzyskasz działanie napotne
  •     szczypta kurkumy - udowodniono naukowo, że zawarte w niej składniki niszczą wirusy i działają przeciwzapalnie
  •     szklanka wrzątku

Przygotowanie:

Imbir obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do rondelka, dosypujemy kurkumę, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok.  5- 10 minut.

Odstawiamy rondelek i czekamy aż mikstura przestygnie - to bardzo ważne, bo wysoka temperatura zniszczyłaby dużą część witaminy C i aktywnych związków zawartych w miodzie. Ostudzony napar przelewamy do słoiczka i dodajemy sok z cytryny oraz miód. Wszystko dokładnie mieszamy. Pijemy po łyżeczce lub dodajemy do herbaty (ale pamiętajcie, żeby przestygła do temperatury ok. 70 st.C.)

Syrop imbirowy można przechowywać ok. tygodnia. Jeśli jesteście na wyjeździe i nie macie dostępu do kuchni, zetrzyjcie imbir na tarce, cytrynę obierzcie ze skórki, pokrójcie na plasterki i wymieszajcie z miodem. Odstawcie na noc. Taki miód imbirowy śmiało zastąpi syrop.