Niebieska herbata swoją nazwę zawdzięcza oczywiście barwie po zaparzeniu. Herbata przygotowywana jest z suszonych kwiatów klitorii ternateńskiej. Ta roślina uprawiana jest przede wszystkim w w Chinach, Indiach, Tajlandii.
Zaparzona przybiera cudowny odcień turkusu. Jej kolor zmienia się w zależności od poziomu pH wody, jeśli dodacie do niej kilka kropel cytryny zmieni kolor na bardzo ciemno fioletowy. Jej smak jest naturalny, ziemisty i drzewny. Przypomina niektóre herbaty zielone.

Ale nie tylko kolor zachwyca. Jej prozdrowotne właściwości ceniono już od wieków i była wykorzystywana w naturalnej medycynie wschodniej.

Niebieska herbata to roślina bogata w wiele substancji i witamin. Jej regularne picie wpływa pozytywnie na wiele aspektów zdrowotnych:

  • Zawartość witaminy A wpływa na produkcję czerwonych krwinek, chroni oczy przed wieloma chorobami, a także wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.
  • Witamina C wspiera układ odpornościowy.
  • Witaminy z grupy B, korzystnie wpływają na układ nerwowy, krwionośny czy przemianę materii.
  • Antocyjany odpowiadają za jej niebieski kolor i wykazują działanie antynowotworowe.
  • Picie herbaty działa na organizm przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i antywirusowo.
  • Obniża poziom cholesterolu.
  • Poprawia pamięć i wpływa na lepsza koncentrację.
  • Niebieska herbata wpływa pozytywnie na spalanie kalorii, ponieważ jej picie przyspiesza metabolizm.
  • Napar z klitorii zmniejsza odczucie stresu  i niepokoju, działa przeciwdepresyjnie i uspokajająco. Polepsza jakość snu.
  • Korzystnie wpływa na poprawę i kondycję wzroku.
  • Stabilizuje wysokie ciśnienie krwi.
  • Wpływa korzystnie na włosy, paznokcie i wygląd skóry.
  • Pomaga w leczeniu choroby Alzheimera.
  • Normalizuje i reguluje  miesiączki, łagodzenie bólu.
  • Codzienne picie niebieskiej herbaty podnosi odporność.
  • Posiada właściwości przeciwzapalne.
  • Napar podawany w odpowiedniej dawce zmniejsza stężenie glukozy we krwi.

Jak parzyć niebieska herbatę?

Do kubka wrzucamy kilka kwiatów (5-7) i zalewamy wodą o temperaturze pomiędzy 90 a 100 st.C. Parzymy około 5 minut. Obserwowanie jak kwiaty oddają swoja barwę do wody jest sam w sobie pasjonujący i relaksujący. Herbatę można wzbogacić o kilka kropel cytryny i miód.

Jak stosować napar z niebieskiej herbaty w kuchni?

Można go zamrozić w kostkach lodu i dodać do koktajli lub napojów, drinków.Napój delikatnie zmieni wtedy swój kolor.
Napar można dodawać do kremów, deserów, lodów, dzięki czemu nabiorą pięknego, błękitnego koloru. Można też zabawić nim ryż wrzucając torebkę do niebieskiej herbaty.

Przeciwwskazania

Herbaty nie powinny pić osoby z takimi problemami jak:

  • niedokrwistość,
  • niskie ciśnienie,
  • zaburzenia krzepnięcia krwi,
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią.