Słoik miodu przydaje się w kuchni przez cały rok, jednak to właśnie zimą korzystamy z niego najczęściej. Miód dodajemy bowiem do herbaty, deserów, a nawet naturalnych domowych syropów. Poza tym przed świętami przydaje się też do makowców, piernika i wszystkich innych słodkości. Warto jednak dobrze wybrać, aby cieszyć się prawdziwym smakiem, aromatem i wartościami złocistego płynu, a nie marną cukrową podróbką. Zobaczcie, jak najłatwiej to sprawdzić. 

Jak odróżnić prawdziwy miód od fałszywego?

Jak poznać, że miód jest prawdziwy? To zajmie dosłownie kilka sekund i nie wymaga nawet otwierania słoiczka. Możecie zrobić to już w sklepie, stosując prosty test ścianki. Na czym polega taka próba? Chodzi po prostu o to, aby przewrócić słoiczek i sprawdzić jak szybko miód spływa po ściance słoika. Wynik jest prosty do rozszyfrowania - im wolniej, tym lepiej, a więc jeśli miód będzie wolno płynął w dół, to jest prawdziwy, a gdy błyskawicznie poleje się po szkle to mamy do czynienia z podróbką.

Po czym poznać, że miód jest prawdziwy? Inne sposoby

Jest jeszcze kilka innych metod namierzenia sztucznego miodu, ale niestety nie zrobimy ich na zakupach, bo wymagają już one otwarcia słoiczka. Jeśli jednak macie w domu napoczęty miód i nie jesteście pewni jego pochodzenia, możecie zrobić to dla upewniania się i zaspokojenia własnej ciekawości. Oto najlepsze sposoby na weryfikację jakości miodu:

  • rozpuścić go w szklance zimnej wody - jeśli szybko i regularnie się wymiesza, to niestety prawdopodobnie jest sztuczny. Naturalny miód rozpuszcza się wolniej, zostawiając podczas mieszania smugi,
     
  • nalać odrobinę z łyżeczki na spodek i obserwować jak spływa - gdy będzie płynął nieprzerwanie, tworząc górkę na talerzyku, to jest to miód naturalny. Z kolei strużka sztucznego miodu będzie się "rwała" zanim wyląduje na spodku i po prostu stworzy na nim płynną plamę, a nie stożek,
     
  • zrobić test ołówka, czyli nabrać na dłoń odrobinę miodu i zamoczyć w nim grafit, a prawdziwy miód powinien szybko się zabarwić,
     
  • po prostu spróbować - prawdziwy miód ma to do siebie, że najpierw jest słodki, a później nieco szczypie w język, natomiast podróbka jest po prostu mocno słodka i nie ma wyczuwalnego żadnego innego smaku.