Składniki:

  • 1-2 polędwiczki wieprzowe (ok. 500 g)
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
  • średniej wielkości mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Polędwiczki opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Rozetnij każdą z nich tak, aby powstał szeroki, płaski płat mięsa i delikatnie go rozbij. Dopraw solą i pieprzem.

roladki-wieprzowe
BBS Studio

2. Pomidory i mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki. Rozłóż wszystkie składniki na polędwiczce, dodaj kilka listków świeżej bazylii i cienko pokrojonych plasterków czosnku.

polędwiczka-nadziewana
BBS Studio

3. Zwiń polędwiczkę w roladę i zepnij wykałaczką lub szpilką do mięsa. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i obsmaż roladę z każdej strony. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 15 minut w 200°C. Odstaw na chwilę, a następnie pokrój w plastry.

roladki-z-polędwiczki
BBS Studio
nadziewana-polędwiczka-wieprzowa
Shutterstock