Nie musicie rezygnować z kotletów mielony, jeśli chcecie zadbać o linię. Wcale nie muszą być tłuste, kaloryczne i ciężkostrawne. Wystarczy zamienić mięso na lżejsze i dodać zdrowe warzywa, które sprawią, że kotlety będą wilgotne i delikatne. Zamiast smażyć upieczcie je w piekarniku, co sprawi, że będą jeszcze zdrowsze. Wszystko robi się szybko i sprawnie, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Będziecie je robić non stop. Warto też eksperymentować z dodatkami i łączyć mięso z różnymi warzywami i dodatkami. Dzięki temu za każdym razem kotlety będą smakować nieco inaczej, ale zawsze doskonale. Nie musicie z takimi przepisami czekać do lata, bo obecnie dostaniecie w sklepie każde warzywo, jakie przychodzi wam do głowy. Puśćcie wodzę fantazji:)
Kotlety mielone drobiowe z warzywami
Składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego z fileta z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 średnia cukinia
- 1 czerwona papryka
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Cukinię i marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Solimy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie puszczą sok, który odcedzamy.
- Do warzyw dodajemy zmielone mięso.
- Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w małą kostkę i dodajemy do mięsa.
- Na koniec wbijamy jajka, dosypujemy bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę dokładnie, by wszystkie składniki się połączyły.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Formujemy nieduże kule i układamy na blasze.
- Pieczemy około 30 minut, do zarumienienia.
Kotlety można podawać same z ulubionym sosem, albo jako dodatek do obiadu. Zimne pokrojone w plastry będą wspaniale smakować na kromce chleba.