Białą czereśnie charakteryzuje się, jako dość wymagającą w uprawie, a w zasadzie trudności mogą wystąpić w naszym klimacie. Drzewka lubią ciepło i bezwietrzną pogodę. I to może być przyczyną nikłej popularności. Głównym ich producentem i eksporterem są Stany Zjednoczone, a konkretnie stan Waszyngton. Swoje odmiany mają też inne kraje. Uprawy nie są powszechne, a do tego mocno ograniczone regionalnie, co powoduje, że są to drogie owoce z najwyższej półki. Na cenę wpływa też to, że nie wszędzie jest znana.
Jak wyglądają białe czereśnie?
Owoce są duże, lekko wydłużone, kształtem przypominają serce. W czasie wzrostu ich skórka zmienia barwę z jasnej kremowej na białą. To oznaka, że czereśnie są gotowe do zbioru. Kolor nie pozostaje również bez znaczenia, to ochrona przed atakami ptaków, które potrafią bardzo szybko zjeść owoce z całego drzewka czereśniowego. A zniechęcenie ich do tego jest trudne, żeby nie powiedzieć, że niemożliwe. Na szczęście w przypadku białej czereśni problem ten w zasadzie nie występuje, bo z zobaczeniem owoców zasłoniętych liśćmi, mają problem nawet ptaki. Sam miąższ jest jasny, bardzo soczysty, słodki i sprężysty. Na zbiory można liczyć pod koniec czerwca. Ale pierwszych możemy się spodziewać dopiero po 4 latach.
Getty/iStock
Odmiany białych czereśni
Biała czereśnia choć rzadka i trudna do kupienia, występuje w kilku odmianach, mamy też polskie warianty.
- czereśnia Maria Biała - to nasza rodzima odmiana, o dużych białych owocach, nie atakują jej ptaki i jest dość łatwa w uprawie,
- czereśnia Żółta Donisena - to wczesna odmiana niemiecka, z małą pestką o gładkiej i lśniącej skórce, owoce są soczyste, aromatyczne i na tyle delikatne, że mogą pękać w czasie intensywnych opadów,
- czereśnia Biała Donis - niemiecka odmiana, owocująca w sierpniu, odporna na niskie temperatury,
- Rainier Cherries - to krzyżówka odmiany amerykańskiej z czerwoną czereśnią; są bardzo słodkie i soczyste, a wyraźne czerwone akcenty sprawiają, że lubią je ptaki,
- czereśnia Vega - pochodzi z Kanady, owocuje w lipcu, miąższ jest słodki, o winnym posmaku.
Konfitura z białych czereśni
Popularna jest w Azji Środkowej, Ukrainie, Mołdawii i Rosji. Oprócz tego, że smakuje wybornie – dominuje w niej słodki smak z lekko kwaśną nutą. Tu nie potrzeba wiele. Wystarczą czereśnie, cukier lub zamiennik i laska wanilii. Można zastosować proporcję 1:1, czyli 1 kg cukru na 1 kg czereśni. Jednak ze względu na to, że owoce mają naturalnie słodki smak, polecamy nieco zmniejszyć ilość cukru.
- Owoce przebieramy, wyrzucamy wszystkie, które mają jakiekolwiek oznaki zepsucia. Odrzucamy również wszystkie obite, możemy przeznaczyć je do bezpośredniego spożycia lub po prostu ugotować kompot z czereśni.
- Owoce dokładnie myjemy. Usuwamy pestki – można robić to ręcznie, rozcinając je ostrym nożykiem lub drylownicą. Trzeba tylko pamiętać o tym, że są one bardzo soczyste, dlatego najlepiej jest to robić nad miską, żeby strata była jak najmniejsza. Sok możemy dodać do konfitury, będzie to wymagało dłuższego duszenia, ale za to uzyskamy intensywniejszy smak. Z powodzeniem można go też po prostu wypić.
- Gotowe czereśnie przekładamy do garnka o grubym dnie. Dusimy je na bardzo małym ogniu, mieszamy je, żeby się nie przypaliły. Czekamy, aż pod wpływem temperatury, wydobędzie się sok. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody.
- Cukier dosypujemy dopiero, jak owoce zaczną tracić sprężystość i zmniejszą swoją objętość. Dość często zaglądamy do garnka i mieszamy. Sok powinien odparować, a masa czereśniowa stanie się dość gęsta. Ziarenka z laski wanilii dodajemy pod koniec gotowania. Trzeba się uzbroi w odrobinę cierpliwości, bo może potrwać to nawet 90 minut.
Składniki można również lekko zmodyfikować. Z białych czereśni można zrobić również dżem z cytrusową nutą. Wystarczy po koniec duszenia dolać łyżeczką soku z pomarańczy i z cytryny. Bardziej egzotyczny smak uzyskamy, wciskając sok z 1 limonki. Będzie bardziej wyczuwalna, jeśli dorzucimy też startą skórkę. Tylko wtedy koniecznie trzeba dokładnie wyszorować skórkę i przelać wrzątkiem.
Jak można przetworzyć białe czereśnie?
Możliwości jest sporo, ponieważ owoce dobrze znoszą obróbkę cieplną. Nie da się ukryć, że można z nich zrobić to samo, co z innych gatunków. Ze względu na bardzo soczysty miąższ, na uwagę szczególnie zasługują soki (do wypicia na świeżo i do przechowania na zimę po pasteryzacji), kompoty i czereśnie w syropie. To też dobry składnik do koktajli. Na pewno ciekawą opcją jest zrobienie porannej owsianki na soku, zamiast na wodzie lub mleku. Do tego oczywiście dochodzą dżemy i konfitury, które można podkręcać dodatkowymi składnikami. Sprawdzą się też dobrze do słodkich wypieków.















