Drobne, fioletowe kwiatuszki pochodzące z basenu Morza Śródziemnego to moc pięknego zapachu, a także niesamowitych właściwości kosmetycznych i zdrowotnych. W niepozornych kwiatach lawendy kryje się ogromna dawka garbników, które łagodzą podrażnienia, działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo i ściągająco. Ponadto znajdziemy w nich triterpeny, kumaryny, fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne oraz sole mineralne. To, co jest w lawendzie najcenniejsze to wyjątkowy olejek eteryczny, w którego skład wchodzą takie substancje jak: linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol, a ponadto garbniki, cukry i związki mineralne. To właśnie olejek sprawia, że lawenda ma tak szerokie zastosowanie.

Jeśli chcecie skorzystać z aromatu i dobrodziejstw lawendy warto zadbać, aby obrodziła w jak najwięcej kwiatów.

Nawóz do lawendy z kuchennych odpadków

Jednym z najlepszych odpadków kuchennych będą skorupki z jajek. Lawenda skorzysta z tego cennego nawozu, dzięki bogatemu składowi skorupek. Zawierają one bowiem aż 80% łatwo przyswajalnego wapnia, ale też są pełne wapnia, żelaza, cynku, siarki, fluoru i krzemu, więc doskonale regulują pH roślin. Wyrzucanie ich do kosza jest więc prawdziwym marnotrawstwem i zdecydowanie lepiej sypnąć je swoim roślinom.

Jak zrobić nawóz do lawendy ze skorupek jajek?

Pozostałe po ugotowaniu skorupki wysuszcie i drobno pokruszcie. Możecie użyć nawet blendera, żeby szybko je rozkruszyć. To bardzo ważne, gdyż im będą drobniejsze, tym szybciej cenne substancje dostana się do ziemi.

Takim proszkiem podsypcie krzewy lawendy w ogrodzie i w doniczkach. Żeby jeszcze lepiej zadziałały, lekko wymieszajcie je z ziemią i przysypcie cienką warstwą gleby. Powtarzajcie taki podsyp raz w miesiącu, skorupki będą stopniowo uwalniać do ziemi wszystkie substancje.

Można też zrobić płynny nawóz ze skorupek jajek - wystarczy pokruszone skorupki zalać wrzątkiem i odstawić na tydzień. Powstałą miksturą podlewajcie krzaczki lawendy raz w tygodniu. Po takim odżywieniu kwiaty będą cudownie się rozwijać i pachnieć jak szalone. Zbierzcie je i wysuszcie. Przydadzą się na wiele dolegliwości.