Macie w lodówce piersi z kurczaka i brakuje wam pomysłu, jak je wykorzystać? Zamiast znowu smażyć je w panierce, pokrójcie je w kostkę i wymieszajcie z kilkoma składnikami. W ten prosty i szybki sposób powstanie obłędnie pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale i od święta.

Co zrobić z piersi z kurczaka?

Piersi z kurczaka to jeden z takich produktów, które często ratują nas na szybki obiad. Wystarczy je podsmażyć lub upiec, a w kwadrans powstaje smaczny, sycący i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Jeśli jednak znudzi się wam już klasyczny pieczony filet z kurczaka, pokrójcie mięso w kostkę i zalejcie prostym sosem na bazie jajek, śmietany i tartego sera. Do tego wystarczy tylko tani duet warzyw, czyli cebula i pomidor, a cała reszta zrobi się już sama w piekarniku. W ten prosty sposób w 30 minut zrobicie genialną zapiekankę, która nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie prezentuje się na stole. 

Przepis na piersi kurczaka w zalewie

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 200 ml śmietany 18 %,
  • 4 jajka,
  • 100 g tartego sera mozzarella,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 cebula,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku. 

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy w dość dużą kostkę. W dużej misce wybijamy jajka, dodajemy do nich kwaśną śmietanę, starty ser oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie łączymy, a następnie do tak przygotowanej zalewy wrzucamy pokrojone mięso i raz jeszcze mieszamy całość.

Cebulę obieramy, a pomidora dokładnie myjemy, po czym oba warzywa kroimy w średniej grubości plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy dokładnie oliwą i wylewamy do niego kurczaka w jajeczno-serowej zalewie, a na wierzchu układamy kolejno plastry cebuli i pomidorów. Całość posypujemy parmezanem i pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.