Proponujemy przepis na placki ziemniaczane, które nie zawierają mąki, a do tego nie smażymy ich na oleju. Brzmi świetnie? I smakuje świetnie. Sprawdźcie.

Klasyczne placki ziemniaczane to ziemniaki, mąka, jajko i ewentualnie cebula. W naszej wersji mąkę zastępujemy kaszą jaglaną. Placki składają się z 3 składników, są delikatne i mięciutkie, a do ich upieczenia nie potrzebujemy nawet patelni.

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 90 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Odlewamy nadmiar wody zebranej ze startych ziemniaków.
  2. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  4. Na blachę wykładamy papier do pieczenia i łyżką formujemy z masy placki.
  5. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut.

Gotowe placki ziemniaczane serwujemy z ulubionymi dodatkami. Sosem grzybowym, mięsnym, śmietaną albo z cukrem.