Znudziły wam się kanapki z szynką i serem? Coraz więcej pojawiających się nowalijek sprawia, że mamy ochotę na pyszne eksperymenty w kuchni. Pozornie niepasujące do siebie produkty mogą nas zaskoczyć i stworzyć duet idealny. Klasyczne twarożki z rzodkiewką czy hummus z cieciorki to kultowe dodatki na pumpernikiel czy maślaną bułkę. Jednak ten mix zaskakuje kremowością, smakiem i niezwykle pomysłowym doborem ziół. Propozycja dla dużych i małych łasuchów - sprawdźcie koniecznie.
Jak zrobić smarowidło z migdałów i czosnku niedźwiedziego?
Możecie użyć migdałów w skórkach, jak i tych obranych. Wybór należy do was.
Składniki:
- 200 gramów migdałów ze skórką lub bez,
- sok z jednej cytryny lub limonki,
- szczypta soli,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- pesto z czosnku niedźwiedziego,
- szczypta pieprzu cayenne.
Przygotowanie:
Migdały powinny być namoczone w gorącej wodzie. Przynajmniej przez około godzinę. Dzięki sparzeniu ich, skórka łatwiej odejdzie i będą nieco miększe. W ten sam sposób przygotowuje się również je do przyrządzenia mleczka migdałowego.
Po tym czasie przełóżcie je do blendera o wysokich obrotach - najlepiej w typie nutribulletu. Dzięki mocy i ostrzom uzyskacie kremową konsystencję. Dodajcie oliwę i sól. Zmiksujcie. Otwórzcie i wlejcie sok z cytryny. Ponownie zmiksujcie na wysokich obrotach.
Po wyjęciu wymieszajcie z pesto z czosnku niedźwiedziego. Jak zrobić takie pesto? Wystarczy zmiksować czosnek, orzechy włoskie lub pini i dolać oliwy. Smarowidło będzie gotowe, gdy wszystkie składniki przełożycie warstwowo. Nałóżcie do słoiczka i przechowujcie przez około 3-4 dni w lodówce.
Doskonale smakuje zarówno na kanapkach, jak i jako dip do marchewek, selera naciowego czy krakersów. To wspaniała opcja dla wegan i wegetarian lub osób z nietolerancją laktozy.
Co użyć zamiast czosnku niedźwiedziego?
Taką pastę lub smarowidło możecie przygotować przez cały rok. Jeżeli w danym czasie nie dysponujecie czosnkiem niedźwiedzim, nic straconego. Wystarczy posiłkować się tymi zamiennikami:
- pesto z natki pietruszki - zawiera sporą dawkę witaminy C,
- pesto z liści rzodkiewki - to zwłaszcza dla tych, którzy popierają ruch zero waste,
- pesto z bazylii z serem i orzechami,
- sos na bazie suszonych pomidorów,
- zmiksowana pokrzywa czy mięta z oliwą z oliwek i solą - polecana szczególnie w okresie wiosennym.