Płatki owsiane są świetnym źródłem energii i błonnika pokarmowego. Same w sobie nie zawierają glutenu i stanowią uniwersalny składnik nie tylko zupy mlecznej, ale także muffinek, ciastek, bułeczek, słodkich i wytrawnych placków oraz jeszcze wielu innych przepisów. Mimo to ciągle sięgamy po nie rano, żeby przyrządzić je w najprostszy sposób – ugotowane na mleku. Warto jednak przyjrzeć się swojej śniadaniowej rutynie i zastanowić nad mniej alergizującym i wzdymającym zamiennikiem standardowego dodatku.    

Owsianka na mleku to przeżytek. Czym je zastąpić? 

Świadomość żywieniowa, a w związku z tym własnych preferencji i ograniczeń, rośnie w czasach łatwego dostępu do informacji. Warto wsłuchiwać się z uwagą w reakcje własnego organizmu i ciągle weryfikować swoje przyzwyczajenia. Może się okazać, że tak prosta rzecz jak owsianka na mleku wcale nie służy zdrowiu układu pokarmowego. Zamieńcie produkt pochodzenia zwierzęcego na zwykłą wodę, a od razu poczujecie się lepiej. Laktoza może bowiem spowodować nieprzyjemne objawy nie tylko u osób z nietolerancją pokarmową i alergią, ale także z różnymi schorzeniami, na przykład zespołem jelita drażliwego.      

Jak zrobić owsiankę na wodzie, żeby była bardziej kremowa? 

Dobre samopoczucie i zdrowie brzucha to jedno, ale co ze smakiem? Miłośnicy słodkich śniadań wiedzą, że owsianka na wodzie to jednak nie to samo. Wychodzi bardziej na sypko, a dobrze przyrządzona potrawa powinno zachęcać apetyczną konsystencją. Jak ugotować płatki owsiane na wodzie, żeby dosłownie rozpływały się w ustach? Oto 6 sposobów: 

  1. Dodać do owsianki mus jabłkowy – najlepiej wersję bez dodatku cukru, owoce ugotowane i zmiksowane na absolutnie aksamitny przecier.  
  2. Dorzucić do rondelka z gotującymi się płatkami purée bananowe. To podobny pomysł do powyższego, ale te owoce egzotyczne oferują nieco inną strukturę. Poza tym pokrojone w plasterki, zmrożone, wrzucone do blendera i miksowane przez kilka minut na wysokich obrotach zyskają fantastyczną konsystencję podobną do bitej śmietany. Owsianka na wodzie z bananem nie potrzebuje żadnego dodatku cukru. 
  3. Zrobić piankową owsiankę z ubitymi białkami. Może nie będzie bardzo kremowa, ale na pewno megapuszysta. Białka dodaje się już po zdjęciu ugotowanych płatków z palnika. Trzeba je dobrze ubić i wmieszać. To ciekawy pomysł na proteinowe śniadanie w 2 krokach.
  4. Dodać do porcji owsianki na wodzie łyżkę skyru. Podobnie jak inne fermentowane wyroby nabiałowe ma o wiele mniej laktozy niż mleko i zawiera dobroczynne kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na trawienie i odporność. 
  5. Wrzucić do owsianki łyżkę masła orzechowego, najlepiej naturalnego i ekologicznego, bez dodatku cukru i soli. Świetnie sprawdzi się na przykład masło z nerkowców. Ciekawym pomysłem jest też uzupełnienie owsianki na wodzie łyżeczką domowej pasty sezamowej tahini.  
  6. Wymieszać owsiankę z mąką kokosową. To może wydawać się dziwne, ale suchy produkt w połączeniu z gorącymi ugotowanymi płatkami daje kremowy efekt. A na dodatek pysznie smakuje, intensywnie kokosowo

Roślinne zamienniki mleka do owsianki 

Ugotowanie prostej owsianki na wodzie to tylko jeden ze sposobów na pozbycie się laktozy, która potencjalnie powoduje różne kłopoty z trawieniem. Zamiast krowiego mleka można też wykorzystać dowolny napój roślinny. Warto eksperymentować, bo każdy z nich ma swoje charakterystyczne właściwości odżywcze i profil smakowy.  Wypróbujcie na przykład lekką owsiankę z: 

  • napojem ryżowym – jest hipoalergiczny, ale zawiera 2 razy więcej węglowodanów niż mleko krowie oraz znikome ilości białka. Jest za to dobrym źródłem manganu, selenu i witamin z grupy B. Jest delikatnie słodki.  
  • napojem owsianym – dobrze podkreśli smak owsianki, ale, podobnie jak mleko ryżowe, ma więcej węglowodanów niż produkt pochodzenia krowiego. Natomiast jego dużą zaletą jest obecność błonnika. 
  • napojem migdałowym – ma przyjemny, lekko orzechowy smak, jest słodkawe. Ma niewiele węglowodanów, za to jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. To strzał w dziesiątkę do owsianki bez mleka krowiego