Wiosna to najlepszy moment na wykonywanie pierwszych przetworów - choćby tych z botwinki, czosnku niedźwiedziego, mniszka lekarskiego, pokrzywy, szparagów, kwiatów dzikiej róży czy rabarbaru. W tym roku owoce sezonowe pojawiają się wcześniej, więc prawdopodobnie szybko zajmiemy się również przyrządzaniem ich z truskawek lub czereśni.

Jeśli planujecie w najbliższych dniach zająć się przygotowywaniem słodkiego dżemu z rabarbaru czy szparagów marynowanych, pewnie jesteście akurat na etapie przeglądu spiżarni. A tam... można natrafić na wiele zapomnianych skarbów. Jednym z nich jest nadmiar orzechów po zimie. Co z nich zrobić? Mamy dla was całą listę nietypowych pomysłów.

Panierka z orzechów włoskich

Rozdrobnione orzechy mogą stać się świetną panierką, np. do kotletów schabowych lub tych z piersi kurczaka. Stopień rozdrobnienia dopasujcie do własnych preferencji - niektórzy wolą orzechy zmielone dosłownie na pyłek, a inni preferują te o nieco większych drobinkach. Minusem sporych cząstek jest fakt, że wtedy panierka może mniej trzymać się mięsa i odpadać podczas smażenia. Orzechy można bardzo drobno posiekać zwykłym nożem, roztłuc tłuczkiem do mięsa, rozwałkować wałkiem do ciasta, a także rozdrobnić w malakserze. Do panierki nadają się zarówno orzechy podprażone na suchej patelni, jak i te surowe.

Mleko z orzechów włoskich

Świetna propozycja dla wegan (i nie tylko). Pomysł pochodzi z bloga Wegannerd.

  • Orzechy włoskie namaczamy w wodzie przez całą noc - ich ilość dopasowujemy do tego, ile płynu chcemy potem uzyskać. Np. kubek orzechów da nam mniej więcej kubek napoju.
  • Rano kilka razy płuczemy orzechy. Gdy były one bardzo suche, skórka powinna odpaść podczas tego procesu.
  • Wypłukane orzechy zalewamy podwójną ilością wody.
  • Blendujemy.
  • Odsączamy przez podwójnie złożoną gazę.
  • Gotowe mleko z orzechów włoskich można podać np. z odrobiną cynamonu. Świetnie smakuje jako samodzielny napój lub baza koktajli.

Mąka z orzechów włoskich

Nadmiar orzechów po zimie można wykorzystać również do przygotowania mąki - później powstaną z niej najpyszniejsze ciastka orzechowe, jakie można sobie wyobrazić. Można jej używać identycznie jak zwykłej mąki, trzeba tylko liczyć się z intensywnie orzechowym posmakiem i aromatem. Obrane orzechy należy najpierw podprażyć na suchej patelni, a potem zmielić.

Nadmiar orzechów po zimie do prac plastycznych

Chociaż orzechy włoskie w aranżacji wnętrz bardziej kojarzą się z jesienią i zimą, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dekoracje z nich przygotowywać o każdej porze roku. Szczególnie, gdy nadmiar orzechów po zimie jest niemożliwy do wykorzystania kulinarnie. Wystarczy puścić wodze fantazji i stworzyć z orzechów ozdobny wieniec, piękny świecznik, a w sezonie okołoświątecznym - dekoracje na choinkę. Ci, którzy mają dzieci, mogą użyć łupinek do stworzenia małych łódeczek albo zabawnych pudełeczek na maleńkie skarby. Pole do popisu jest wręcz nieograniczone, a dużo inspiracji można znaleźć na Pintereście.