Potrzebny wam efektowny tort na komunię, chrzest lub inną rodzinną uroczystość? Zamiast piec piętrowe ciasta przekładane wieloma kremami i dżemami, lepiej postawcie na coś znacznie prostszego, a jednocześnie jeszcze piękniej prezentującego się na stole. Deser z powyższego zdjęcia zrobicie tylko z kilku produktów, a dodatkowo na zimno, bez żadnego pieczenia. Zobaczcie, jakie to proste. 

Charlotte od kuchni

Na zdjęciu powyżej widzimy Charlotte, czyli jeden z najpopularniejszych deserów kuchni francuskiej. W Polsce jednak ciasto to zyskuje popularność dopiero od niedawna, więc nie wszyscy jeszcze kojarzą jego nazwę. Ma ona jednak ciekawą historię, bo pochodzi z XIX wieku, dokładnie z Anglii. Mówi się, że ten przysmak wymyśliła kucharka Marie-Antoine Careme i prawdopodobnie nazwała go na cześć żony angielskiego króla Jerzego III.

Jak robi się Charlotte?

Choć wygląd tego deseru robi wrażenie, to sam proces przygotowania jest banalnie prosty. Głównym składnikiem są tu oczywiście podłużne biszkopty, choć podobno pierwsza wersja tego przepisu była przygotowywana na bazie pieczywa, przypominającego dzisiejszy chleb tostowy. Biszkoptami wykłada się okrągłą tortownicę lub specjalny rant, a żeby wszystko było smaczniejsze, ciasteczka można wcześniej lekko nasączyć ponczem. 

Nie musicie jednak tu nic piec, bo podłużnymi biszkoptami wykłada się tu nie tylko brzegi foremki, ale i cały jej spód. Potem wystarczy więc już tylko wlać do środka prostą masę śmietanową z żelatyną i gotowe. Wierzch ozdabiamy ulubionymi owocami i dodatkowo możemy związać całość wstążeczką, a wtedy nasze ciasto Charlotte będzie jeszcze piękniej prezentowało się na stole. Zobaczcie dokładny przepis na charlotte i koniecznie spróbujcie podać ten przysmak na kolejnej rodzinnej imprezie.

Charlotte z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 0,5 l schłodzonej śmietanki kremówki,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 kg truskawek + garść do dekoracji (można też użyć malin lub innych ulubionych owoców).

Przygotowanie:

  1. Z tortownicy zdejmujemy obręcz i układamy ją od razu na paterze lub talerzu, na którym planujemy serwować Charlotte. Z podłużnych biszkoptów odcinamy po małym kawałek jednej końcówki, aby stabilnie stały pionowo. Teraz wykładamy przyciętymi ciasteczkami brzegi i spód rantu.
  2. 2 łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością wody, mieszamy i odstawiamy na chwilę do napęczniania. Następnie podgrzewamy całość aż żelatyna dobrze się rozpuści. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru. Potem dodajemy odrobinę bitej śmietany do żelatyny, mieszamy i wlewamy całość do całej śmietany. 
  3. Masę śmietankową wlewamy do formy wyłożonej biszkoptami i wstawiamy do schłodzenia. Teraz szykujemy mus truskawkowy, czyli pozostałe 3 łyżeczki żelatyny zalewamy odrobiną wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do napęcznienia, a potem podgrzewamy mieszankę w rondelku. W międzyczasie truskawki dokładnie myjemy i blendujemy z 1 łyżką cukru pudru oraz 1 łyżką soku z cytryny.
  4. Tak przygotowany mus mieszamy z lekko ostudzoną żelatyną i wlewamy na stężałą masę śmietankową. Na koniec wszystko dekorujemy świeżymi truskawkami i Charlotte truskawkowe gotowe.