Wyraziste i aromatyczne opieńki marynowane to najlepszy dodatek do różnego rodzaju dań i przystawek, a nie brakuje też takich, którzy lubią je zajadać solo, prosto ze słoiczka. Aby jednak grzybki w occie miały odpowiedni smak i aromat, trzeba wiedzieć, jak przygotować do nich zalewę. Łatwo tu bowiem przesadzić, a wtedy jedynym wyczuwalnym smakiem będzie ocet, a grzybki zupełnie za nim znikną. Zobaczcie więc sprawdzony przepis na opieńki do słoików i cieszcie się genialnymi przetworami na zimę. 

Jak się robi opieńki marynowane?

Zanim jednak przejdziemy do przygotowywania samej zalewy, najpierw musimy zająć się odpowiednio grzybkami, bo bez tego nawet najlepsza marynata tu nic nie pomoże. Pamiętajcie więc, że przede wszystkim opieńki należy najpierw dokładnie przebrać, a potem wyczyścić na sucho szczoteczką lub pędzelkiem.

Dopiero tak przygotowane grzybki możemy szykować do słoików, ale nie wystarczy od razu zalać ich marynatą i zakręcać pokrywek. Najpierw opieńki trzeba przegotować w wodzie z odrobiną octu przez około 5 minut od momentu wrzenia, a dopiero potem grzyby nadają się do przekładania w słoiki zalewania octową mieszanką. Zobaczcie, jak zrobić dobrą zalewę, która nie przykryje całego smaku grzybków i wydobędzie z nich wszystko to, co najlepsze. 

Jaka zalewa do opieniek marynowanych? 

Klasyczna zalewa, w jakiej przygotowujemy grzybki marynowane to mieszanka octu, wody i soli. Ten zestaw pozwala zakonserwować grzybki w słoikach na długi czas, jednak nie każdy lubi ich mocny aromat, dlatego warto tutaj pamiętać o odpowiednich proporcjach. Najlepiej zastosujcie zasadę 3:1, czyli wlejcie 1 szklankę octu na każde 3 szklanki wody. W takim wydaniu grzybki w occie będą stały długo i smakowały wybornie, ale przede wszystkim wyczuwalny będzie grzyb, a nie sama zalewa.

Oczywiście do tego niezbędne będą też przyprawy, a w tej roli występują nie tylko sól, ale i cukier, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna gorczycy. Zobaczcie dokładny przepis na opieńki do słoików i koniecznie spróbujcie przygotować je według tej receptury. Z pewnością posmakują wszystkim i błyskawicznie będą znikały ze spiżarni. 

Marynowane opieńki do słoików - przepis

Składniki:

  • 2 kg świeżych opieniek,
  • 1 duża cebula,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 czubate łyżki cukru,
  • 7 szt. ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 8 ziarenek pieprzu czarnego,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy.

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od dokładnego oczyszczenia grzybów małą szczoteczką lub pędzelkiem. Następnie przełóżcie opieńki do garnka i zalejcie wodą z 1 łyżką octu. Całość gotujcie przez około 5 minut od momentu wrzenia. Przegotowane opieńki dokładnie odcedźcie na sitku.
  2. Teraz przygotujcie zalewę, czyli obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka, a do garnka wlejcie 3 szklanki wody z 1 szklaną octu i wrzućcie wszystkie przyprawy. Dodajcie do tego pokrojoną cebulkę i zagotujcie całość.
  3. Do czystych, wyparzonych słoików przełóżcie opieńki tak, aby wypełnić naczynia w 2/3. Całość wypełnijcie gorącą zalewą, dokładając do każdego słoiczka trochę cebuli i przypraw. 
  4. Opieńki w słoikach mocno zakręćcie i odstawcie do góry dnem aż do całkowitego wystudzenia. Potem przechowujcie je w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.