Przetwory z ogórków to jedne z najpopularniejszych słoików, jakimi co roku wypełniamy nasze spiżarnie i piwnice. Wszystko dlatego, że są proste w przygotowaniu i nie wymagają dużych wydatków, bo zarówno ogórki gruntowe, jak i wszystkie dodatki są w sezonie bardzo tanie. Możliwości smakowych jest do wyboru całe mnóstwo, bo możemy zrobić ogórki z kurkumą, po żydowsku, po meksykańsku, a nawet w ketchupie czy musztardzie. My jednak mamy dzisiaj inny, jeszcze prostszy patent, aby uzyskać przetwory o genialnym smaku i aromacie.
Jak zrobić ogórki po kartusku?
Przepis na ogórki po kartusku nie jest trudny, ani pracochłonny, a do tego wymaga tylko kilku podstawowych składników. Na zalewę potrzebne będą bowiem woda, ocet, cukier i sól, czyli klasyczny zestaw do marynowania. Do tego dobrze znane przyprawy, czyli koper, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i gorczyca. Jedyne, co dodatkowo trzeba tu wrzucić do słoików, to papryka i cebula, dzięki którym ogórki po kartusku mają jeszcze więcej smaku i pięknie prezentują się w słoikach.
Całość przygotowujemy jak wszystkie przetwory z ogórków, czyli przygotowujemy wyparzone słoiki, wypełniamy je składnikami i zalewą, mocno zakręcamy, a następnie pasteryzujemy. Ważne jednak, aby po pasteryzacji zwrócić uwagę na 1 szczegół, bo powie wam on coś niezwykle ważnego.
Ogórki po kartusku - zwróćcie uwagę na 1 rzecz
Gdy ogórki po kartusku będą już wygotowane w garnku, wyłożonym ściereczką, ostrożnie wyjmijcie słoiki i obserwujcie, jak wygląda ich wnętrze. Po skończonej pasteryzacji ogórki w słoikach powinny podnieść się do góry i wtedy mamy pewność, że całość jest porządnie zamknięta i przetrwa do zimy. Jeśli jednak ogórki w słoiku opadną na dno, to nie wytrzymają długo i najlepiej zjeść je na bieżąco. W takim wypadku przechowujemy słoik w lodówce i staramy się spożyć przetwory jak najszybciej.
Przepis na ogórki po kartusku
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych),
- 2 papryki czerwone,
- 3 duże cebule,
- 2 główki czosnku,
- baldachy kopru,
- 3 l wody,
- 0,5 l octu,
- 1 kg cukru,
- 3 łyżki soli,
- przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, ziarna gorczycy.
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem i solą, a następnie odstawiamy całość do wystudzenia.
- W międzyczasie dokładnie myjemy ogórki i paprykę, a następnie odcinamy końcówki ogórków, a paprykę pozbawiamy pestek i kroimy w paski. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w cienkie paseczki, a ząbki czosnku przekrajamy na pół.
- Czyste i wyparzone słoiki wypełniamy ciasno ogórkami, a następnie dokładamy a każdą porcję po kilka pasków papryki, cebuli i 2-3 połówki ząbków czosnku. Do każdego słoika wsypujemy też 1 liść laurowy, kilka sztuk ziela angielskiego i pół łyżeczki gorczycy.
- Tak przygotowane słoiki wypełniamy ciepłą zalewą, mocno zakręcamy wieczka i pasteryzujemy w garnku wyłożonym czystą ściereczką przez około 10 minut.
- Po pasteryzacji słoiki ostrożnie wyciągamy z garnka i ustawiamy do góry dnem aż całkowicie wystygną. Następnie sprawdzamy, czy ogórki w słoikach podniosły się do góry i dopiero wtedy przenosimy ogórki po kartusku do spiżarni lub piwnicy. Jeśli natomiast warzywa zostały na dnie, to lepiej wstawić słoiki do lodówki i zjeść takie ogórki na bieżąco.

















