Każdy fan domowych przetworów powinien spróbować tego nietypowego przysmaku, a zakocha się od pierwszego kęsa. Już sama nazwa budzi ciekawość, ale to tylko początek wszystkich atutów tych słoików. Ich wygląd zachwyca każdego, a smak pasuje do wszystkich obiadów, kanapek i przekąsek na zimno. Dodatkowo przepis jest banalnie prosty i nie da się go zepsuć, dlatego to prawdziwy ideał. Zobaczcie sami, a będziecie zachwyceni.
Jak zrobić „języki teściowej”?
Zabawnie brzmiące „języki teściowej” to nic innego jak z marynowane kawałki papryki owinięte plasterkami cukinii. Dlaczego akurat tak się je nazywa? Ta nietypowa nazwa wzięła się właśnie od długich, cieniutkich cukiniowych wstążek, jednak sam przepis jest nieskomplikowany, składa się z niewielu produktów i zawsze wychodzi. Oprócz dwóch wspomnianych warzyw wystarczy bowiem tylko woda, cukier, ocet i sól, a także kilka podstawowych przypraw. Jako że sama cukinia i papryka mają dość delikatny smak, to właśnie w prostej zalewie tkwi cały smak przetworów, dlatego należy trzymać się ściśle wyznaczonych proporcji.
Gwarantujemy, że zarówno smak, jak i nietypowy wygląd tych przetworów zrobi furorę na waszych stołach, dlatego zdecydowanie warto je przygotować w tym roku. Zobaczcie przepis, który ukazał się na kanale YouTube @Posmakujzemna.
Przepis na "języki teściowej"
Składniki:
- 4 młode cukinie
- 2 papryki
- 2 litry wody
- 2 czubate łyżki soli
- 4 łyżki cukru
- 200 ml octu
- 8 ząbków czosnku
- 4 gałązki kopru
- 4 gałązki pietruszki
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 16 ziarenek pieprzu czarnego
Przygotowanie:
1. Wszystkie cukinie oraz papryki dokładnie myjemy. Z cukinii odcinamy ich końcówki i kroimy je w cieniutkie plastry (najłatwiej robić to obieraczką do warzyw). Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w krótkie paseczki. Następnie w każdy plasterek cukinii wkładamy kawałek papryki i ciasno zwijamy wszystko w ruloniki.
2. Przygotowujemy 4 czyste i wyparzone słoiki i do każdego wkładamy po 2 ząbki czosnku, 4 ziarenka pieprzu i po 2 ziarenka ziela angielskiego. Do każdego naczynia dodajemy też po jednej gałązce kopru i pietruszki. Na koniec układamy w słoikach gotowe roladki z cukinii.
3. W garnku gotujemy zalewę z wody, cukru i soli. Wszystko razem zagotowujemy. Wypełniamy słoiki powstałą zalewą i do każdego dodajemy dodatkowo po 50 ml octu. Następnie dokładnie zakręcamy wieczka i pasteryzujemy słoiki w garnku przez 5 minut od momentu zagotowania.