Często po zjedzonym posiłku zostają nam resztki, które albo wyrzucamy, albo chowamy do lodówki z myślą o zjedzeniu ich następnego dnia. O ile są to surówki, owoce, czy zupy, to jak najbardziej można je zjeść ponownie. Chodzi jednak o kilka powszechnych produktów, których ponowne podgrzanie może być groźne dla naszego zdrowia. Niestety bardzo często popełniamy ten błąd.

Jakich produktów nie można ponownie podgrzewać na drugi dzień?

Ziemniaki

Zdarza wam się odgrzewać ziemniaki na drugi dzień? Jeśli długo stały poza lodówką, lepiej tego nie róbcie. Ugotowane ziemniaki pozostawione na dłużej w temperaturze pokojowej są bardzo dobrą pożywką dla bakterii. Wynika to z faktu, że są mocno wilgotne i lekko kwaśne. To idealne środowisko do rozwoju bakterii i to w bardzo szybkim czasie. Takie "zainfekowane" ziemniaki mogą powodować zatrucie pokarmowe. Dlatego najlepiej zjeść je jak najszybciej, a jeśli musimy je podgrzać, to trzeba to zrobić w temperaturze powyżej 75 °C, by zabić wszelkie potencjalne bakterie. Ważne, by zawsze przechowywać je w lodówce, gdzie istnieje mniejsze ryzyko rozwoju bakterii. Nigdy nie zostawiajcie ich w temperaturze pokojowej.
Co zatem zrobić z reszta ziemniaków? Będą idealne do sałatki -> Sałatka śledziowa z ziemniakami i ogórkiem kiszonym

Szpinak, seler i buraki

To trzy produkty, które należy zjeść nie dłużej, niż w kilka godzin po przygotowaniu. Z czego to wynika? Otóż zawierają one w sobie wysokie stężenie azotanów. Owe azotany w wyniku redukcji mogą się przekształcać w azotyny. Te substancje są już niebezpieczne dla organizmu i stają się produktem potencjalnie rakotwórczym. Dlatego nigdy nie zostawiajmy resztek pokarmów z selerem, szpinakiem i burakami. Jeśli nie zjemy ich podczas posiłku, resztę należy wyrzucić.

Ryż

Wydawać by się mogło, że to bardzo bezpieczny produkt, który z powodzeniem można odgrzać na drugi dzień. Nic bardziej mylnego. Ryż powinien być zjedzony zaraz po jego ugotowaniu. W ryżu może znajdować się bakteria Bacillus cereus, która przedostaje się do niego z gleby. Jeśli nie zjemy go od razu i pozostawimy w temperaturze pokojowej, bakterie mogą się uaktywnić i namnażać. Ponowne spożycie takiego ryżu może spowodować poważne zatrucie. Jeśli jednak musicie przechować ugotowany ryż na drugi dzień, od razu schowajcie go do lodówki w szczelnym pojemniku i zjedzcie nie później niż w ciągu doby.

Grzyby

Świeże grzyby najlepiej zjeść bezpośrednio po przygotowaniu. W wyniku ich ponownego podgrzewania zaczynają się rozwijać na nich bakterie, przez co grzyby stają się toksyczne i mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Pozostałe grzyby najlepiej zjeść na zimno. Nie dotyczy to grzybów mrożonych, suszonych czy konserwowych.

Mięso z kurczaka

Mało kto zdaje sobie sprawę, że nie powinno się ponownie podgrzewać mięsa z kurczaka. W wyniku ponownej obróbki cieplnej struktura białka zawarta w mięsie kurczaka ulega  zmianie. Mięso staje się ciężkostrawne, co może prowadzić do trudności z trawieniem. Jeśli już musimy podgrzać takie mięso, warto robić to w niskiej temperaturze, żeby nie naruszyć budowy białek. Najlepiej resztki z kurczaka wykorzystać w sałatce ->> Sałatka z brokułem i kurczakiem