Każdy kto ma własne warzywa o ogródku doskonale wie, jak wielki jest to skarb. Pomijając już ciągle rosnące ceny w sklepach, takie własne plony smakują o niebo lepiej, a zbieranie ich z krzaczków daje ogromną satysfakcję, więc zdecydowanie warto zagospodarować choć trochę miejsca na własny warzywnik. Nie musicie jednak co roku kupować gotowych sadzonek, czy nasion do wysiewu. Wystarczy, że już teraz przygotujecie się na kolejny sezon, a warzyw będzie cała masa.
Jak zbierać nasiona z warzyw?
Jak uzyskać nasiona z warzyw i owoców, aby w przyszłym roku nie musieć kupować ich w sklepie? Okazuje się, że jest to banalnie proste, ale sporo osób wciąż o tym nie wie i każdej wiosny wydaje sporo pieniędzy na nowe nasionka do posadzenia. Aby zebrać własne nasionka do późniejszego wysiewu, wystarczy tylko zebrać takie pestki ze świeżych warzyw i dokładnie je wysuszyć, a najłatwiej zrobić to rozkładając je na gazecie lub ręczniku papierowym.
W przypadku takich produktów jak papryka, wybranie nasionek ze środka warzywa jest banalnie proste, jednak przy ogórkach czy pomidorach, które mają bardziej wilgotny miąższ, staje się to nieco trudniejsze. Wtedy warto więc delikatnie wybrać kawałek miąższu z pestkami i wrzucić całość do szklanki z wodą, a następnie wszystko dokładnie wymieszać łyżeczką. Już po chwili miąższ oddzieli się od nasionek, a wtedy łatwo będzie można je wybrać ze szklanki. Teraz musimy już tylko odcedzić nasionka na sitku, a następnie, jak pisaliśmy wyżej, rozłożyć je na stronie gazety lub kawałku ręcznika papierowego.
Suszenie nasion - o tym trzeba pamiętać
Aby jednak nasiona dobrze wyschły, trzeba zadbać o to, aby leżały w odpowiednim miejscu. Ręcznik papierowy lub gazetę z takimi drobinkami należy więc położyć w suchym i przewiewnym miejscu na około 7-12 dni. W tym czasie jednak nie możemy o nich zapomnieć, gdyż trzeba na bieżąco do nich zaglądać i sprawdzać, czy na ich powierzchni nie pojawia się pleśń, bo wtedy całe przygotowania pójdą na marne. A gdy nasiona już dokładnie wyschną, trzeba je jeszcze odpowiednio przechować, bo tylko wtedy wiosną wyrosną z nich silne i zdrowe rośliny.
Jak prawidłowo przechowywać nasiona?
Wysuszone nasionka nie powinny być przechowywane w plastikowych reklamówkach czy pojemnikach, bo to tylko sprzyja powstawaniu pleśni. Najlepiej więc będzie przesypać je do papierowej torebki lub bawełnianego czy lnianego woreczka. Dobrze sprawdzi się tu też kartonowe pudełko, które pochłonie ewentualną wilgoć i zapewni właściwą wentylację. Pamiętajcie też, aby od razu podpisać swoje nasiona, bo jeśli zbieracie nasionka z różnych gatunków warzyw, to później może być wam trudno je zidentyfikować. Tuż obok nazwy przyda się też data zbioru, bo nie każdy wie, że nasiona mają swój termin ważności. Zobaczcie, ile maksymalnie można je przechowywać, aby wciąż nadawały się do wysiewu.
Jak długo można przechowywać nasiona warzyw?
Termin przydatności takich nasionek może mocno różnić się w zależności od konkretnego gatunku. Warto więc wiedzieć, które nasiona można przechowywać najdłużej, a które należy wysiać na bieżąco, wraz z nadejściem wiosny. Przykładowo nasiona ogórka mogą leżeć aż 5 lat, pomidorów - 4 lata, a nasiona papryki już tylko 2 lata. Pamiętajcie jednak, że są to tylko orientacyjne liczby i zawsze dobrze jest wysadzać nasionka jak najszybciej i nie czekać zbyt długo, bo z każdym kolejnym rokiem zmniejsza się szansa na ich kiełkowalność.
















