Lubicie nabiał i chętnie zajadacie serek wiejski, jogurt naturalny czy twaróg? Tuż obok nich w lodówkach sklepowych leży jeszcze jeden cenny produkt, który jest jeszcze mało znany, a zdecydowanie zasługuje na większą popularność. Wszystko dlatego, że zachwyca nie tylko aksamitną konsystencją i delikatnym smakiem, ale i wieloma cennymi właściwościami. Poznajcie go i wrzućcie do koszyka na następnych zakupach.

Mało znany sąsiad z lodówki skyra

Skyr już od dłuższego czasu zrobił się bardzo popularny i można go znaleźć niemal w każdym sklepie. Okazuje się jednak, że tuż obok niego w lodówkach leży inny, równie cenny nabiał, o którym już mało się mówi, czyli kvarg.

Czym jest kvarg? To kremowy serek typu skandynawskiego, który wyróżnią się fantastycznymi wartościami odżywczymi. Bez wątpienia główna jego zaleta to wysoka zawartość białka, gdyż w jednym kubeczku (200g) jest go ponad 22 g. Z kolei tłuszczu nie ma tam zwykle ani grama, a przez to wartość kaloryczna takiego nabiału to jedyne 65 kalorii na 100 g produktu. 

kvarg właściwości

Źródło: Getty/iStock

Czym się różni kvarg od skyra?

 Choć oba produkty mają podobne właściwości odżywcze, to nieco różnią się smakiem i konsystencją, gdyż kvarg jest nieco rzadszy i mniej kwaśny od skyra. Bardziej niż gęsty jogurt grecki przypomina więc aksamitny serek homogenizowany.

Kvarg, podobnie jak skyr, spotkamy zarówno w wersji naturalnej, jak i różnorodnych wariantach smakowych. To pyszne i lekkie przekąski, choć oczywiście trzeba zaznaczyć, że taki kvarg waniliowy, truskawkowy czy brzoskwiniowy będzie miał już więcej cukru i dłuższą listę składników, niż ten naturalny. 

Z czym jeść kvarg?

Kvarg, podobnie jak skyr czy serek wiejski, świetnie smakuje solo i wystarczy tylko dorzucić do niego ulubione owoce czy bakalie. Warto go też dodawać do owsianki, aby była bardziej sycąca i nabrała przyjemnej aksamitnej konsystencji. Ponadto taki kremowy nabiał może być świetną bazą do sosów, koktajli czy musów. Co więcej, taki serek idealnie sprawdzi się do przygotowania wysokobiałkowych placków, racuchów i pancakes.

Można nim też zastępować twaróg w przepisie na sernik czy skyrnik fit, a nawet użyć jako zamiennika jogurtu naturalnego w klasycznej recepturze na ciasto jogurtowe ze śliwkami, malinami czy brzoskwiniami.