Jeśli do tej pory na waszych stołach królowała szarlotka na kruchym cieście lub szarlotka z kruszonką, musicie poznać ten przepis. Niewidzialna szarlotka nie tylko brzmi wyjątkowo, ale i tak samo smakuje, bo tak soczyste i wilgotne ciasto z jabłkami nie zdarza się często. Spróbujcie raz, a przepadniecie w tym smaku i będziecie go powtarzali co tydzień.

Niewidzialna szarlotka - wyjątkowy przepis na deser

Przepis na niewidzialną szarlotkę pochodzi z kuchni francuskiej, gdzie nazywa się ją gateau invisible aux pommes. Skąd taka nietypowa nazwa? Otóż cała "niewidzialność" tego wypieku polega na dużej ilości cienko pokrojonych jabłek, pod którymi ciasto niemal znika. To właśnie dzięki temu gotowy deser zachwyca wilgotnością i soczystością, jakie trudność znaleźć w innych ciastach z jabłkami. Zobaczcie, jak zrobić szarlotkę niewidzialną i na co zwrócić uwagę.

Niewidzialna szarlotka - o tym trzeba pamiętać

Po pierwsze, do niewidzialnej szarlotki najlepiej wybierać gatunki jabłek, które mają zwartą konsystencję i nie rozpadają się podczas pieczenia. W przeciwnym razie zamiast cieniutkich listków jabłek, ułożonych warstwowo, uzyskamy gładki mus jabłkowy. Drugą ważną kwestią jest odpowiednie przygotowanie owoców, bo w niewidzialnej szarlotce jabłka muszą być pokrojone w jak najcieńsze plasterki. Dopiero tak przygotowane jabłka mogą lądować w cieście. 

Przepis na szarlotkę niewidzialną

Składniki:

  • 1 kg twardych, słodkich jabłek
  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 20 g masła
  • 100 ml mleka
  • 170 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • duża szczypta cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Kiedy już zamienią się w jasną, puszystą masę, dodajemy mleko, płynne masło i cynamon. Wszystko dokładnie miksujemy, po czym dosypujemy przesianą mąkę i wszystko mieszamy już trzepaczką lub łyżką i odstawiamy ciasto na chwilę. 

 W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy w jak najcieńsze plasterki. Najłatwiej zrobić to mandoliną, ale można też oczywiście pokroić nożem. Teraz wracamy do ciasta i dodajemy do nich proszek do pieczenia, dorzucamy plasterki jabłek i po raz ostatni mieszamy całość. 

Gotowe ciasto z jabłkami przelewamy do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Tak przygotowana niewidzialna szarlotka powinna piec się przez około godzinę.