Gęsty i ciągnący się słony karmel to genialnie pasuje do wszelkiego rodzaju deserów, ale niestety taki dodatek mocno podbija kaloryczność takiej słodkiej przekąski. Nie każdy jednak wie, że słony karmel można przygotować nawet bez grama cukru. Zobaczcie, jak to możliwe i koniecznie spróbujcie, a będziecie zachwyceni efektem.
Jak zrobić słony karmel bez cukru?
Wystarczy wykorzystać zdrowszy zamiennik w postaci ksylitolu, a wtedy całość będzie miała niemal o połowę mniej kalorii. Do tego przyda się jeszcze tylko masło i odrobina śmietanki 36%, a wszystko zwieńczy oczywiście szczypta soli.
Samo przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu, ale to, o czym musimy pamiętać, to odpowiednia patelnia. Najlepiej wysypać ksylitol na patelnię z powłoką nieprzywierającą, a gdy się rozpuści, dodać masło, śmietankę i sól. Potem zostaje już tylko chwila podgrzewania i ciągłego mieszania, aż całość lekko zgęstnieje, choć trzeba zaznaczyć, że tak przygotowany słony karmel bez cukru będzie nieco rzadszy niż ten klasyczny.
Ten sprytny pomysł podpatrzyliśmy na TikToku użytkowniczki @nathallae, czyli Natalii Maszkowskiej, znanej z udziału w kulinarnym show MasterChef. Poniżej zobaczycie dokładne proporcje składników oraz krótkie wideo z procesem przygotowania krok po kroku.
Domowy słony karmel - przepis
Składniki:
- 150 g ksylitolu,
- 60 g masła,
- 2 łyżki śmietanki kremówki,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Ksylitol wsypujemy na patelnie i podgrzewamy go, aż się rozpuści. W tym momencie dodajemy masło i wszystko łączymy na jednolitą masę. Na sam koniec dodajemy śmietankę oraz szczyptę soli i po raz ostatni mieszam całość.
Słony karmel musi się jeszcze chwilę gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, a wtedy od razu przelewamy go do słoiczka lub miski. Początkowo będzie dość rzadki, ale po całkowitym ostygnięciu zyska świetną konsystencję.
@nathallae Jak zrobic karmel bez cukru? #karmel #fit #przepis #prosteprzepisy ♬ Sugar (feat. Francesco Yates) [Extended Mix] - Robin Schulz
Źródło: Tiktok.com/@nathallae
Do czego wykorzystać słony karmel?
Tak przygotowany domowy słony karmel można wykorzystać do wielu przepisów. Przyda się między innymi do smarowania naleśników, gofrów i racuchów, a także jako polewa do lodów. Można też przekładać nim wafle lub przygotować na jego bazie przepyszny krem do ciast i tortów. Świetnym pomysłem będzie też polanie taką słodko-słoną masą popcornu, a w ten sposób powstanie przepyszna przekąska, którą wszyscy znamy z kin.
















