Macie ochotę na pyszną domową szarlotkę, ale na samą myśl o zagniataniu ciasta i pieczeniu go przez godzinę odechciewa się wam zaczynać pracę? Oto genialny sposób na przygotowanie pięknego i pysznego deseru w mgnieniu oka i to bez rozgrzewania piekarnika. Wypróbujcie ten przepis, a nie wrócicie już do klasycznego ciasta z jabłkami zapiekanego na kruchym spodzie.

Z jakich jabłek zrobić szarlotkę?

Każda szarlotka zaczyna się od wybrania dobrych jabłek, bo to właśnie one stanowią serce tego ciasta. Wiele osób uważa, że najlepszym rodzajem jest Szara reneta i Antonówka, jednak trzeba zaznaczyć, że są to dość kwaśne odmiany, więc wymagają zbalansowania deseru sporą ilością cukru. Oprócz nich warto więc też sięgnąć po nieco słodsze jabłka, takie jak Ligol, Champion, Lobo, Gala czy Golden Delicious. Wybierzcie więc swój ulubiony smak, jednak pamiętajcie, że najważniejsze, aby jabłka do szarlotki były jędrne, bo wtedy pięknie zachowają swój kształt i nie rozpadną się na papkę. Jednym z najlepszych rodzajów pod tym kątem jest Granny Smith. 

szarlotka bez pieczenia przepis

Źródło: Getty/iStock

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia?

Gdy mamy już pod ręką odpowiednie jabłka, zwykle kolejnym krokiem jest miksowanie lub zagniatanie ciasta, ale okazuje się, że można to zupełnie pominąć. Zamiast wyrabiać kruche ciasto, wystarczy rozkruszyć herbatniki na drobny proszek i wymieszać je z masłem, a następnie dokładnie wylepić taką masą spód blachy. W jeszcze łatwiejszej wersji można też po prostu wyłożyć blachę podłużnymi biszkoptami typu lady fingers.

Kolejnym ułatwieniem może być pominięcie zapiekania kruszonki na szarlotce i zastąpienie jej prostszą wersją z patelni. Wystarczy wymieszać po 50 g mąki, wiórek kokosowych, masła i cukru, a potem powstanie genialna kruszonka kokosowa. Taką mieszankę musimy jedynie podprażyć przez chwilę na suchej patelni, a potem od razu można ją wykładać na gotowe ciasto. 

Ten prosty przepis pochodzi z instagramowego profilu @kuchenne_mecyje. Zobaczcie poniżej dokładne proporcje składników i krótkie wideo ze sposobem przygotowania krok po kroku. 

Szarlotka bez pieczenia - przepis

Składniki:

  • około 20 podłużnych biszkoptów,
  • 1,5 kg jabłek,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 galaretki (brzoskwiniowe lub cytrynowe),
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki gorącej wody,
  • po 50g masła, cukru, wiórek kokosowych i mąki. 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania masy jabłkowej, czyli obieramy jabłka, wykrajamy z nich gniazda nasienne i kroimy miąższ w małą kostkę. Następnie przekładamy pokrojone owoce do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę. Gdy zmiękną, wsypujemy do nich cynamon i 2 galaretki, po czym wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.

W międzyczasie zalewamy żelatynę gorącą wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. W dużej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, a następnie dodajemy żelatynę i delikatnie mieszamy całość. 

W drugiej misce mieszamy po 50 g masła, mąki, wiórek kokosowych i cukru i rozdrabniamy całość. Tak przygotowaną kruszonkę podsmażamy na suchej patelni, aż się zarumieni. 

Dno formy lub naczynia żaroodpornego szczelnie wykładamy biszkoptami, a następnie wykładamy na nie masę jabłkową. Na wierzchu dodajemy bitą śmietanę i wygładzamy całość łyżką. Na koniec ciasto posypujemy kokosową kruszonką i gotowe. Tak przygotowana szarlotka bez pieczenia najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 2 godziny. 

Źródło: Instagram.com/kuchenne_mecyje/