Sałatka śledziowa to jeden z tych przysmaków, które obowiązkowo pojawiają się na świątecznym stole. Idealnie sprawdza się też jako przekąska na co dzień, a ta z przepisu Tomasza Strzelczyka jest wyjątkowo prosta i szybka. Będziecie potrzebować tylko kilku produktów, a efekt pozytywnie was zaskoczy. 

Sałatka śledziowa według przepisu Tomasza Strzelczyka

Potrzebne składniki:

  • 4 ugotowane jajka
  • 4 małe cebulki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 niewielkie ziemniaki
  • 4 płaty śledziowe
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki majonezu
  • łyżka musztardy.

Sposób przygotowania:

  1. Do większej miski wrzućcie 4 ugotowane na wpół miękko jajka.
  2. Rozgniećcie je widelcem.
  3. Pokrójcie 4 małe cebulki i przełóżcie do jajek.
  4. Pokrójcie 4 ogórki konserwowe i również wrzućcie je do miski.
  5. Pokrójcie i dodajcie 4 niewielkie ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane.
  6. Na koniec musicie pokroić 4 płaty śledziowe (wymoczone wcześniej).
  7. Dodajcie jeszcze 4 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy.
  8. Całość wymieszajcie, doprawcie solą i pieprzem.
  9. Pokrójcie mały pęczek koperku i dodajcie do sałatki.
  10. Wszystkie produkty porządnie wymieszajcie ze sobą.

Śledzie są pyszne, ale też zdrowe

Śledzie, oprócz tego, że są smaczne, posiadają też wiele cennych właściwości. Pomagają zapobiegać chorobom serca oraz obniżają ciśnienie tętnicze. Dodatkowo ich jedzenie wzmacnia też odporność, poprawia pamięć i koncentrację.

Te ryby są również bogate w wartościowe i pełnoprzyswajalne białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy A, D, E, B6, B12. Znajdziecie w nich też żelazo, cynk, fosfor i jod.