Aby przygotować takie proste i przepyszne danie, wystarczy tylko dokładnie oczyścić kapelusze kani, a potem pokroić je w paski i przesmażyć na odrobinie oleju. Tak przygotowane smażone kanie będą genialnym dodatkiem do lekkiej mieszanki warzyw i cudownie zastąpią kurczaka, mozzarellę czy ser feta, czyli najpopularniejsze "wkładki" do sałatek. 

Podsmażone grzybki będą idealnie balansowały lekkie liście sałaty, a w tej roli możecie wykorzystać zarówno sałatę lodową, jak i masłową, czy liście szpinaku. Świetnie sprawdzą się tu także gotowe miksy sałat, dostępne w wygodnych opakowaniach na jeden raz. A gdy macie już bazę w postaci listków i grzybów, zostają już tylko dodatki. Tutaj możecie poszaleć i dorzucić niemal wszystko to, co akurat macie w lodówkach. Zobaczcie kilka inspiracji. Ta sałatka z kani stanie się waszym ulubionym daniem.

Sałatka z kaniami smażonymi - dodatki

Gdy przygotujecie już smażone kanie do sałatki, możecie dorzucać do nich wszelkie ulubione składniki. Bazę w postaci miksu sałat i podsmażonych grzybów warto wzbogacać wszelkiego rodzaju świeżymi warzywami, takimi jak pomidory, ogórki, cebula, papryka, czy rzodkiewka, ale świetnie sprawdzą się tutaj także marynowane propozycje ze słoika czy puszki. W tej roli szczególnie polecamy korniszony, czerwoną fasolę i kukurydzę konserwową z puszki, a także ciecierzycę w zalewie ze słoika. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać tu oliwki, suszone pomidory czy kapary, które dodadzą jeszcze więcej smaku całości.

Z kolei jeśli chodzi o sos do takiej sałatki, najlepiej sprawdzi się tutaj klasyczny sos vinegret na bazie oliwy. Wybierzcie więc dobrej jakości tłuszcz i wymieszajcie go z musztardą, odrobiną czosnku oraz sokiem z cytryny lub octem. Do tego oczywiście obowiązkowo sól i pieprz, a dla dodatkowego smaku warto też dorzucić odrobinę miodu. Całość dokładnie mieszamy, aby sos był jednolity i kremowy, a potem już tylko polewamy nim gotową sałatkę tuż przed samym podaniem na stół.

Prosty przepis na sałatkę z kaniami smażonymi

Składniki:

  • 3 kapelusze kani,
  • ulubiony mix sałat,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • pół ogórka długiego,
  • 1 czerwona cebula,
  • olej do smażenia.

na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku. 

Przygotowanie:

  1. Mix sałat przesypcie do miski (zwykle już nie trzeba ich myć, ale sprawdźcie na opakowaniu). Pomidorki i ogórka umyjcie, a cebulę czerwoną obierzcie. Ogórka i cebulę pokrójcie w półplasterki, a pomidorki przekrójcie na połówki. Wszystkie warzywa wymieszajcie.
  2. W małym pustym i czystym słoiczku umieśćcie wszystkie składniki na sos, a następnie szczelnie zakręćcie pokrywkę. Potrząsajcie słoiczkiem przez kilka sekund, aż sos stanie się jednolity. 
  3. Kapelusze kani dokładnie oczyśćcie i pokrójcie w paski. Tak przygotowane grzyby podsmażcie na odrobinie oleju, a następnie ułóżcie na wierzchu miski z sałatką. Całość polejcie sosem tuż przed podaniem.

Inne nietypowe przepisy z kani

Jeśli sałatka z kani wam posmakuje, powinniście spróbować też innych nieoczywistych przepisów na te leśne grzyby. Wśród różnych mało znanych receptur szczególnie polecamy:

  • wege flaczki z kani,
  • chrupiące nuggetsy z kani,
  • aromatyczne curry z kani,
  • kremowy pasztet z kani,
  • smażone kanie w zalewie octowej.