Następnym razem robiąc obiad, zamiast sięgać po dobrze sprawdzone wytrawne nadzienie, mile zaskoczcie rodzinę i ulepcie pierogi z kaszą gryczaną. To składnik pełen białka i błonnika pokarmowego, który dobrze łączy się z grzybami i warzywami korzeniowymi, ale jest jeszcze inna opcja. Często spotkacie się z tym dodatkiem, odwiedzając na przykład Lubelszczyznę. Chodzi o twaróg. Idealnie uzupełnia on lekko orzechowy smak palonej kaszy gryczanej i sprawia, że farsz jest delikatniejszy, bardziej kremowy.
Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 200 ml wody
- ½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 200 g kaszy gryczanej
- 400 g twarogu
- 1 cebula
- 1 jajko
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Wsypcie mąkę pszenną (najlepiej typ 450 lub 500) i sól do sporej miski. Dolejcie gorącą wodę i roztopione masło (może być też olej rzepakowy lub z pestek winogron). Wymieszajcie drewnianą łyżką lub szpatułką.
- Wyłóżcie wstępnie połączone składniki na stolnicę. Poczekajcie aż przestygną na tyle, żeby można było swobodnie ugniatać ciasto na pierogi. Wyrabiajcie je przez około 15 minut. Uformujcie w kulę i odłóżcie pod przykryciem na około pół godziny. Powinno odpocząć, inaczej będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania.
- Przygotujcie farsz. Ugotujcie kaszę gryczaną do miękkości, w osolonej wodzie, według wskazówek podanych na opakowaniu. Twaróg przeciśnijcie przez praskę, zmielcie lub starannie rozgniećcie widelcem. Cebulę posiekajcie i zrumieńcie na oleju lub maśle. Wymieszajcie składniki. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajcie jajko, żeby farsz z kaszy gryczanej do pierogów się nie rozpadał. Możecie wzbogacić go posiekaną miętą lub natką pietruszki.
- Rozwałkujcie ciasto na cienki placek. Wykrójcie z niego kółka szklanką. Na środek nałóżcie farsz łyżeczką. Sklejcie pierogi za pomocą maszynki lub ręcznie tworząc na brzegach falbankę. Krawędzie możecie też po prostu przycisnąć widelcem.
- Wrzucajcie partiami pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem do gotującej się wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odczekajcie 3 minuty. Wyciągnijcie je łyżką cedzakową. Przed podaniem możecie jeszcze podsmażyć je na patelni, żeby miały rumianą, chrupiącą skórkę.
Z czym podać pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem?
Nic tak nie zachęca do jedzenia, jak widok okraszonych pierogów, apetycznie błyszczących od roztopionego masła lub smalczyku. Wersję z kaszą gryczaną i serem możecie podać z:
- karmelizowaną cebulą – potrzeba trochę cierpliwości, żeby ją przyrządzić, bo najlepiej, kiedy powolutku zmienia kolor na patelni, ale jej słodycz genialnie podkreśla wegetariański farsz do pierogów;
- palonym masłem – ma lekko orzechowy smak, który współgra ze smakiem prażonej kaszy gryczanej;
- kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim;
- skwarkami z wędzonego boczku lub słoniny – najlepiej z dodatkiem drobno posiekanej cebulki;
- bułką tartą zrumienioną na maśle.