Przygotowaliście pyszne mięso, ale nie macie do niego żadnego sosu, a lodówka świeci pustkami? Nie musicie pędzić do sklepu po wyszukane składniki. Oto prosty przepis na aromatyczny i gęsty sos z niczego. Zobaczcie, jak zamienić coś, co zwykle wylewacie do zlewu, w genialny dodatek do mięs.

Jak zrobić prosty sos na wodzie?

Kiedy na obiad robicie mięso, przydałby się do niego smaczny sos. Żeby go przygotować, wcale nie potrzebujecie śmietany, chrzanu ani sosu pomidorowego. Znacznie tańszą, a równie pyszną bazą do sosu jest coś, co zwykle wylewamy, czyli tłuszcz po smażeniu mięsa. Gdy robimy kotlety, gulasz lub sztukę mięsa na patelni zostaje olej wraz z resztkami, które przywarły do dna. Zazwyczaj szorujemy takie naczynie. A to wielki błąd, gdyż owe "przypalenia" kumulują w sobie mnóstwo mięsnej esencji. Warto je więc delikatnie zeskrobać drewnianą łopatką i zamienić w gęsty, bogaty w smaku "ślepy sos". Zobaczcie, jakie to proste i szybkie. 

Przepis na ślepy sos

Jak zrobić sos z tłuszczu z patelni? Wystarczy wsypać na patelnię z resztkami 2 łyżki mąki i dokładnie to wymieszać, a już po chwili podgrzewania powstanie gęsta zasmażka. Teraz wystarczy dodać do niej szklankę wody i zagotować wszystko, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, doprawiamy go ulubionymi przyprawami, ziołami i wszelkimi innymi dodatkami.

Jak urozmaicić sos na wodzie?

Ślepy sos na wodzie doskonale smakuje sam w sobie, jednak jeśli chcecie, możecie go oczywiście urozmaicać na różne sposoby, tworząc bardziej rozbudowane kompozycje smakowe. Wystarczy dodać na koniec gotowania odrobinę sosu sojowego, łyżkę musztardy, ząbek czosnku czy garść kaparów, aby wyczarować na tej taniej bazie mnóstwo innych smakowitych sosów. 

Do czego pasuje sos na wodzie?

Gotowy sos można podać z mięsem, na którym go robiliście, jednak można wykorzystać do innych potraw. Bedzie pasował do takich potraw jak: