Gęste potrawy nie muszą być tłuste i ciężkie. Jeśli chcecie zagęścić sos, zupę, gulasz czy wszelkie inne potrawy wcale nie potrzebujecie zasmażki, śmietany, ani nawet zawiesiny z mąki i wody. Znacznie lepiej będzie użyć do tego czegoś, co zawsze macie w domach i często zostaje wam w nadmiarze.
Jak zagęścić sos bez mąki?
Aby wasze dania stały się przyjemnie zawiesiste i kremowe, wystarczy zastosować pewien sprytny trik, a mianowicie dodać odrobinę pokrojonego w kostkę chleba. Z pieczywa powinniśmy jednak najpierw odkroić skórki, a sam miąższ wrzucamy do garnka pod koniec gotowania, na ostatnie 15-20 minut. Po tym czasie pieczywo namoknie i rozpuści się tak, że nie będzie wyczuwalne, za to konsystencja stanie się znacznie bardziej gęsta.
Jeśli macie już bardzo suchy i twardy chleb, możecie go też zblendować na pył i dodać w takiej formie do sosu. Taka mączka chlebowa to genialny patent na wykorzystanie pieczywa, na którym można już sobie połamać zęby.
Inne sposoby zagęszczania potraw
Zagęszczanie chlebem to tylko jednak z wielu metod. Jeśli nie macie akurat pod ręką pieczywa, możecie zastosować również kilka innych produktów, które zadziałają w ten sam sposób. Do tego celu świetnie sprawdzą się także:
- rozgnieciona na gładko fasola z puszki,
- puree ziemniaczane,
- zblendowane warzywa z rosołu,
- odrobina zmielonego siemienia lnianego,
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego.