Znudziły wam się klasyczne naleśniki, a może nie macie ochoty na żmudne przygotowania drożdżowych racuchów? Mam dla was świetny przepis, który praktycznie robi się sam. To patent mojej mamy, która nie ma sobie równych w kuchni. Do przygotowań zaprzęgam ulubiony blender z Lidla, który kupicie teraz w mega promocji. Spieszcie się, nim promocja minie - jedynie do 24.07!

Blender SilverCrest z Lidla - z aplikacją Lidl Plus 20 zł taniej!

Blender SilverCrest z Lidla to mój cudowny pomocnik w kuchni, który zawsze stoi na blacie kuchennym. Nadaje się do miksowania, robienia purée i rozdrabiania. Jego użyteczność sprawdza się w przygotowywaniu zup, placków, naleśników, smoothie czy innych koktajli. Szybko zdejmowana stopa blendera* ze stali szlachetnej ze specjalną konstrukcją do blendowania jest wyposażona w technologię zapobiegającą rozpryskiwaniu.

W zestawie znajdziemy wielofunkcyjny rozdrabniacz o pojemności użytkowej 500 ml z nożem 2-ostrzowym ze stali szlachetnej do siekania orzechów, ziół i sera. Dodatkowo w pudełku znajduje się miarka o pojemności użytkowej 700 ml, podziałka do pomiaru zawartości oraz praktyczna pokrywka. Możecie używać go na co dzień, bez obaw, ze sprzęt przegrzeje się podczas silniejszych obrotów. U mnie sprawdza się prawie co drugi dzień - to znacznie skraca czas przygotowywanych przede mnie potraw.

Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Lidl.pl:

Dobry. Kompletny sprzęt do przygotowania zup.

Świetny do zup, majonezu i wielu innych dań!

Blender porządnie wykonany, moc silnika duża, blenduje szybko i to w krótkim czasie, polecam każdemu, kupiłabym go drugi raz.

Jak zrobić pyszne placki serowe bez mąki? Sposób mojej mamy

Placki, które smakują całej mojej rodzinie, poznałam dzięki mamie na diecie. Alergie pokarmowe sprawiały, że musiała kombinować tak, abym mogła zjeść coś pożywnego i smacznego jednocześnie. Do dzisiaj robię je z wielką ochotą. Wybierzcie do niego ser biały w dowolnej konfiguracji - tłusty, półtłusty czy chudy. Ważne, aby był to twaróg, który ma charakterystyczne grudki dla polskiego wyrobu. Dzięki temu masa będzie gęsta. Ser z wiaderka może się nie sprawdzić, o ile nie macie sprawdzonej marki.

Są bardzo sycące, proste w wykonaniu i tanie. Chyba nie muszę was bardziej zachęcać do spróbowania? Zaznaczam, ze warto pokusić się o podwójną porcję, gdyż będą szybko znikać z talerza. Patentem jest wykorzystanie blendera, który z szybkością światła zrobi idealnie gładką masę.

Składniki:

  • 500 g sera białego tłustego
  • 3 jajka całe
  • 3 banany dojrzałe
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • olej do smażenia lub inny tłuszcz

Przygotowanie:

Przygotujcie misę blendera lub inny pojemnik. Włóżcie do niego biały ser oraz jajka. Utrzyjcie na gładką masę. Następnie pokrojone w talarki banany dorzućcie do całości. Powinny być dojrzałe - smak i konsystencja będzie wtedy idealna. Doprawcie solą, cukrem oraz sokiem z cytryny.

Rozgrzejcie tłuszcz na patelni i wykładajcie porcję masy na jej powierzchni. Smażcie przez 2 minuty z każdej strony na wolnym ogniu. Gotowe placki serowe możecie udekorować sezonowymi owocami lub musem jabłkowym. Smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło z porcją lodów.