Jaśmin cieszy nasze oczy i nosy na podwórku, ale mało kto wie, że warto go przynieść do domu i przerobić na genialną herbatę. Taki napar nie tylko obłędnie pachnie i smakuje, ale przynosi też mnóstwo korzyści całemu organizmowi. Poznajcie ich właściwości, a od razu zapragniecie je zaparzyć.
Jak zbierać kwiat jaśminu?
Jaśminowiec to bardzo popularny krzew, więc całkiem możliwe, że znajdziecie go, gdy dokładnie rozejrzycie się w najbliższej okolicy. Warto to zrobić, bo jego kwiaty są wyjątkowym skarbem dla kubków smakowych i zdrowia.
Kiedy zbierać jaśmin? Sezon na kwiaty jaśminu trwa do końca czerwca, więc nie ma na co czekać. Najlepiej robić to z samego rana, w pogodne bezdeszczowe dni. Później zebrane kwiaty układamy na gazecie i suszymy na słońcu przez około 3-4 godziny, a następnie przesypujemy do szczelnego pojemnika lub puszki, aby nie ulatywał z nich cenny aromat. Z takiego suszu możemy potem przygotować pyszny i bardzo wartościowy napar. Zobaczcie, na co jest dobra herbata jaśminowa.
Jaśmin - właściwości
Dlaczego warto pić herbatę jaśminową? Ten aromatyczny napar to nie tylko pyszny smak, ale i mnóstwo cennych właściwości:
- reguluje pracę wątroby,
- wzmacnia organizm,
- przyspiesza przemianę materii,
- poprawia pamięć i koncentrację,
- zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach,
- nawilża skórę i zmniejsza zmarszczki,
- pomaga na oparzenia słoneczne,
- łagodzi trądzik i wysypkę,
- zwalcza bezsenność i działa uspokajająco.
Jak zrobić napar z jaśminu?
Mając ususzone kwiaty, możemy już z łatwością przyszykować cenny napar. Wystarczy wsypać do szklanki 1 łyżeczkę suszonych kwiatów i zalać je wodą o temperaturze ok. 75 stopni. Tak przygotowaną herbatkę przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy i pijemy ze smakiem.
Jeśli wolicie słodsze napoje, możecie odczekać chwilę, aż napar przestygnie, a następnie dodać do niego odrobinę miodu. W tej wersji będzie równie pyszny, a nawet jeszcze cenniejszy dla organizmu.

















