Jaśmin cieszy nasze oczy i nosy na podwórku, ale mało kto wie, że warto go przynieść do domu i przerobić na genialną herbatę. Taki napar nie tylko obłędnie pachnie i smakuje, ale przynosi też mnóstwo korzyści całemu organizmowi. Poznajcie ich właściwości, a od razu zapragniecie je zaparzyć.

Jak zbierać kwiat jaśminu?

Jaśminowiec to bardzo popularny krzew, więc całkiem możliwe, że znajdziecie go, gdy dokładnie rozejrzycie się w najbliższej okolicy. Warto to zrobić, bo jego kwiaty są wyjątkowym skarbem dla kubków smakowych i zdrowia.

Kiedy zbierać jaśmin? Sezon na kwiaty jaśminu trwa do końca czerwca, więc nie ma na co czekać. Najlepiej robić to z samego rana, w pogodne bezdeszczowe dni. Później zebrane kwiaty układamy na gazecie i suszymy na słońcu przez około 3-4 godziny, a następnie przesypujemy do szczelnego pojemnika lub puszki, aby nie ulatywał z nich cenny aromat. Z takiego suszu możemy potem przygotować pyszny i bardzo wartościowy napar. Zobaczcie, na co jest dobra herbata jaśminowa.

Jaśmin - właściwości

Dlaczego warto pić herbatę jaśminową? Ten aromatyczny napar to nie tylko pyszny smak, ale i mnóstwo cennych właściwości:

  • reguluje pracę wątroby,
  • wzmacnia organizm,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • zmniejsza wchłanianie tłuszczu w jelitach,
  • nawilża skórę i zmniejsza zmarszczki,
  • pomaga na oparzenia słoneczne,
  • łagodzi trądzik i wysypkę,
  • zwalcza bezsenność i działa uspokajająco.

Jak zrobić napar z jaśminu?

Mając ususzone kwiaty, możemy już z łatwością przyszykować cenny napar. Wystarczy wsypać do szklanki 1 łyżeczkę suszonych kwiatów i zalać je wodą o temperaturze ok. 75 stopni. Tak przygotowaną herbatkę przykrywamy i odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy i pijemy ze smakiem.

Jeśli wolicie słodsze napoje, możecie odczekać chwilę, aż napar przestygnie, a następnie dodać do niego odrobinę miodu. W tej wersji będzie równie pyszny, a nawet jeszcze cenniejszy dla organizmu.