Życie w zdrowiu i pełni sił witalnych to marzenie każdego. Najważniejsze jest oczywiście, żebyście się odpowiednio odżywiali, dbali o regularną aktywność fizyczną i unikali stresu. Czy możecie zrobić coś jeszcze? Tak, jednym ze sposobów jest picie herbaty, która jest bardzo znana w Tajlandii. Ma wiele dobroczynnych właściwości, dzięki którym będziecie się lepiej czuć.
Tajska herbata to sposób na długowieczność
Tajska herbata jest źródłem witamin i minerałów. Przygotowuje się ją z dodatkiem kardamonu, anyżu i nasion tamaryndowca. Już sama czarna herbata jest bogata w polifenole, które mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Co więcej, wspiera ona odchudzanie, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 oraz zapobiega chorobom układu krążenia.
Z kolei anyż działa przeciwwirusowo, ma też działanie antybakteryjne. Może pomóc w leczeniu insulinooporności, nadciśnienia i osteoporozy. Kardamon jest źródłem flawonoidów, terpenoidów i karotenoidów – wpływają one na prawidłowy poziom glukozy we krwi.
Jak przygotować tajską herbatę?
Potrzebne składniki:
- 2 łyżki herbaty cejlońskiej czarnej
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 strąki kardamonu
- kilka nasion tamaryndowca
- 250 ml wrzącej wody
- 1 łyżka skondensowanego mleka
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1 łyżka cukru
- lód w kostkach (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Najpierw w większym garnku zaparzcie herbatę razem z anyżem i cynamonem. Róbcie to przez ok. 3-5 minut.
- Następnie odcedźcie susz, dodajcie mleko oraz cukier i mieszajcie do momentu, aż składniki całkiem się rozpuszczą.
- Odczekajcie chwilę, aż napój delikatnie ostygnie.
- Wlejcie napar do szklanek. Jeśli macie ochotę - dodajcie też lodu.
- Na sam wierzch dolejcie odrobinę mleka kokosowego.