Życie w zdrowiu i pełni sił witalnych to marzenie każdego. Najważniejsze jest oczywiście, żebyście się odpowiednio odżywiali, dbali o regularną aktywność fizyczną i unikali stresu. Czy możecie zrobić coś jeszcze? Tak, jednym ze sposobów jest picie herbaty, która jest bardzo znana w Tajlandii. Ma wiele dobroczynnych właściwości, dzięki którym będziecie się lepiej czuć.

Tajska herbata to sposób na długowieczność

Tajska herbata jest źródłem witamin i minerałów. Przygotowuje się ją z dodatkiem kardamonu, anyżu i nasion tamaryndowca. Już sama czarna herbata jest bogata w polifenole, które mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Co więcej, wspiera ona odchudzanie, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 oraz zapobiega chorobom układu krążenia.

Z kolei anyż działa przeciwwirusowo, ma też działanie antybakteryjne. Może pomóc w leczeniu insulinooporności, nadciśnienia i osteoporozy. Kardamon jest źródłem flawonoidów, terpenoidów i karotenoidów – wpływają one na prawidłowy poziom glukozy we krwi.

Jak przygotować tajską herbatę?

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki herbaty cejlońskiej czarnej
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 strąki kardamonu
  • kilka nasion tamaryndowca
  • 250 ml wrzącej wody
  • 1 łyżka skondensowanego mleka
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru
  • lód w kostkach (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw w większym garnku zaparzcie herbatę razem z anyżem i cynamonem. Róbcie to przez ok. 3-5 minut.
  2. Następnie odcedźcie susz, dodajcie mleko oraz cukier i mieszajcie do momentu, aż składniki całkiem się rozpuszczą.
  3. Odczekajcie chwilę, aż napój delikatnie ostygnie.
  4. Wlejcie napar do szklanek. Jeśli macie ochotę - dodajcie też lodu. 
  5. Na sam wierzch dolejcie odrobinę mleka kokosowego.