Puszysty i jedwabiście gładki - taki powinien być idealny domowy krem do ciast i deserów. Osiągnięcie takiego efektu zwykle wymaga długiego ubijania, aż bolą ręce, ale okazuje się, że można znacznie prościej. Zobaczcie, jak zrobić dobry krem kawowy zaledwie w kilka chwil. Genialny patent z butelką powinien znać każdy.

Jak zrobić krem kawowy bez ubijania?

Niemal każdy przepis na krem kawowy składa się ze sporej ilości tłuszczu w postaci masła czy serka mascarpone, ale nie tym razem. Do przygotowania najprostszego deseru wystarczy tylko filiżanka kawy, odrobina cukru pudru i śmietanka kremówka. Co więcej, ten przepis jest tak prosty, że nie musicie wyjmować z szafki ani blendera czy miksera, ani nawet trzepaczki. Wszystko, czego będziecie potrzebowali to zwykła plastikowa butelka po wodzie, mleku lub ulubionym napoju.

Jak zrobić domowy krem kawowy? To banalnie proste zadanie, z którym poradzi sobie każdy. Musicie tylko zaparzyć mocną kawę, wystudzić ją i wymieszać z cukrem pudrem. Następnie przelewamy napój do czystej, suchej butelki i dopełniamy śmietanką, po czym mocno potrząsamy przez kilka sekund, a płyn zamieni się w gęsty, puszysty i aksamitnie gładki krem kawowy. Gotowe, tak przygotowany domowy krem można wycisnąć prosto z butelki do pucharków czy na ulubione ciasto.

Ten genialny patent pochodzi z instagramowego profilu @goldenbrown.coffee. Zobaczcie krótkie wideo i koniecznie przetestujcie tę metodę w swoich kuchniach.

Krem kawowy - jak go podać?

Tak przygotowany krem kawowy z butelki genialnie smakuje solo, jedzony prosto ze szklanek czy pucharków, jednak można go też wykorzystać do innych deserów. Szczególnie dobrze sprawdzi się do:

  • galaretki,
  • deserów lodowych,
  • szybkiego tiramisu,
  • wypieków z ciasta francuskiego.

Źródło: Instagram (@goldenbrown.coffee)