Często kupujecie banany i nie zawsze zdążycie zużywać je zanim ściemnieją? Zamiast robić z takich przejrzałych owoców koktajl czy chlebek bananowy, lepiej przeróbcie je na gęsty i sztywny krem. Tak przygotowana masa fantastycznie sprawdzi się do wszystkich ciast, tortów i babeczek, a jest znacznie smaczniejszy i lżejszy niż popularne masy maślane czy śmietanowe. Spróbujcie sami, a już zawsze będziecie go robili na wszystkie okazje.

Jak zrobić krem do tortu z bananów?

Aby przygotować gęsty, puszysty i aksamitny krem do tortów i ciast, nie potrzebujecie pudełka serka mascarpone czy całej kostki masła. Okazuje się, że te tłuste składniki genialnie zastąpi kilka dojrzałych bananów. Choć mało kto o tym wie, popularne żółte owoce idealnie nadają się jako baza do kremowych mas do wypieków, za sprawą swojej konsystencji i naturalnej słodyczy.

Jak zrobić krem do tortu z bananów? Wystarczy podsmażyć je na patelni i zblendować na gładkie puree, a potem wymieszać z mlekiem i schłodzić. Potem wystarczy już tylko połączyć bananową bazę z ubitą śmietanką i gotowe. Tak przygotowany krem bananowy jest idealnie sztywny i trwały, więc nie spływa z biszkoptu i genialnie sprawdza się do tynkowania czy robienia dekoracji na wierchu tortów. Zobaczcie, jak zrobić go krok po kroku.

Przepis na krem do tortu z bananów

Składniki:

  • 5 bananów
  • 300 ml mleka
  • 0,5 l schłodzonej śmietanki 36%
  • 50 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • pół cytryny
  • aromat waniliowy

Przygotowanie:

1. Banany obieramy, kroimy w plastry i przesmażamy na rozpuszczonym maśle. Kiedy się lekko skarmelizują, zdejmujemy patelnię z palnika, dodajemy sok z połowy cytryny i blendujemy wszystko na jednolite puree. Następnie dodajemy do gorącej papki połowę mleka, żółtko oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz dolewamy resztę mleka i znów blendujemy całą masę. 

2. Gotowy krem bananowy ponownie wstawiamy na palnik i ciągle mieszamy, aż zgęstnieje. W tym momencie przekładamy go do miski, przykrywamy folią i studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na 2 godziny. 

3. W dużej misce ubijamy zimną śmietankę na sztywno. Następnie delikatnie łączymy ją ze schłodzonym, stężałym kremem bananowym. Gotową masę rozsmarowujemy wprost na biszkopcie lub przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy.