Chleb z samych ziaren to skarbnica cennych substancji. Smakuje wybornie, a ziarenka chrupią aż milo. Kromkę takiego chleba wystarczy posmarować masłem i nic więcej nie trzeba, by cieszyć się cudownym smakiem świeżego wypieku. Trzeba jednak pamiętać o 1 ważnej zasadzie, a wtedy chlebek idealnie się pokroi.

Chleb z samych ziaren - źródło cennych składników

W skład tego chleba wchodzi aż 7 różnych ziaren, dzięki czemu już 1 kromka dostarczy organizmowi masę witamin i substancji odżywczych, a dodatkowo pobudzi do działania. W środku znajdziecie między innymi ziarna słonecznika, które są bogate w witaminę E oraz z grupy B. Te małe pestki są także dobrym źródłem magnezu. Jest tu też siemię lniane, które łagodzi problemy żołądkowe i zaparcia, pomaga schudnąć i obniża cholesterol. Kolejny produkt to płatki owsiane opóźniające efekty starzenia, wspomagające pracę jelit i obniżające poziom cholesterolu, a to dopiero połowa składników. Zróbcie ten chleb koniecznie i cieszcie się smakiem i chrupiącą skórką.

Jak zrobić chleb z samych ziaren?

Do przygotowania chleba z samych ziaren nie potrzebujecie nawet wagi kuchennej. Wszystko odmierzycie na szklanki i łyżeczki:

  • 1 szklanka cieplej wody,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka nasion słonecznika,
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki pestek dyni,
  • 1/3 szklanki orzechów,
  • 1/3 szklanki nasion chia,
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 łyżka miodu,
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego.

Do miski wsypcie nasiona słonecznika, siemię lniane, płatki migdałowe, nasiona chia i orzechy. Na koniec dodajcie płatki owsiane i ciepłą wodę. Do smaku dodajemy sól, pestki dyni i oliwę lub olej. Wszystko dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki równomiernie się rozłożyły. Powstałą masę odkładamy na 2 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Keksówkę o długości ok 30 cm. smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej odleżaną masę na chleb. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 75 minut.

Po wyjęciu pozostawcie chleb do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy pokrójcie go na kromki. W przeciwnym razie wypiek do razu pokruszy się i rozleci.

Ten chleb jest przepyszny i bardzo sycący. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu ani nie wymaga skomplikowanych umiejętności, dlatego warto robić go regularnie w domu. Każdy domownik będzie zachwycony.