Mrożone warzywa i owoce to jedne z produktów, które lubimy mieć zawsze w zapasie. Są nieocenione w sytuacjach, gdy nie mamy czasu lub produktów, aby ugotować obiad i wtedy wyjęcie woreczka z zamrożonymi produktami ratuje sytuację. Należy jednak bezwzględnie trzymać się 1 złotej zasady, bo w przeciwnym razie zamiast pysznych mrożonek zaserwujecie sobie nieprzyjemne problemy. Zobaczcie, jak najlepiej przygotować mrożone warzywa i jak ich nie zmarnować, a przy okazji sobie nie zaszkodzić.
Czy mrożona warzywa są zdrowe?
Wiele osób zastanawia się, czy warto jeść mrożone owoce i warzywa. Panuje bowiem przekonanie, że przez proces głębokiego chłodzenia, takie produkty są ubogie w witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że nie jest to prawdą i jest zupełnie odwrotnie. Otóż prawidłowo zamrożone warzywa czy owoce zachowują większość zawartych w nich witamin i minerałów. Oczywiście w sezonie najlepiej sięgać po bogactwo świeżych produktów, jednak poza nim, mrożonki będą całkiem dobrą alternatywą. Wszystko jednak pod warunkiem, że odpowiednio będziemy się z nimi obchodzić.
Mrożone warzywa - częsty błąd, który może się źle skończyć
Skoro wiemy już, że mrożone warzywa są zdrowe i nie ma przeciwwskazań do ich pałaszowania, to co takiego może się nam od nich stać? Otóż przez 1 popularny błąd, smaczne i wartościowe mrożonki warzywne mogą stać się niebezpieczne dla zdrowia. Chodzi o nic innego jak ponowne zamrażanie raz rozmrożonych warzyw. Czasem robimy to świadomie, a wiele razy też zupełnie niechcący - na przykład w drodze pakując je do zamrażarki, po tym jak rozmroziły się w drodze ze sklepu do domu.
Ten pozornie błahy błąd może mieć jednak bardzo nieprzyjemne konsekwencje, gdyż proces mrożenia zbija wiele drobnoustrojów, ale część tylko "usypia". Uaktywniają się one więc znowu, tuż po rozgrzaniu pokarmu. Podobnie aktywne pozostają też przetrwalniki, które wraz z rozmrożeniem znów zaczynają produkować nowe bakterie. Jeśli więc ponownie zamrozimy żywność, w której zdążyły już namnożyć się nowe drobnoustroje, możemy skończyć z zatruciem pokarmowym.
















