Jeśli przynieśliście z lasu pełen kosz dorodnych grzybów, ale nie jesteście w stanie zjeść ich na bieżąco, lepiej nie czekajcie, tylko do razu je zamroźcie. Dzięki temu będziecie mogli skorzystać z nich jeszcze przez długi czas, o ile zrobicie to w odpowiedni sposób. Zobaczcie, w czym tkwi cały sekret, aby mrożenie grzybów nie odebrało im smaku.

Jak długo można mrozić surowe grzyby?

Zanim przejdziemy do mrożenia, doprecyzujmy raz na zawsze bardzo ważną kwestię, czyli to, jak długo można trzymać zamrożone grzyby? Choć mogłoby się wydawać, że wytrzymają tam latami, okazuje się, że nawet najlepiej zamrożone grzyby mogą być przechowywane od 3 do maksymalnie 6 miesięcy. Najlepiej więc jeszcze przed włożeniem ich do zamrażalnika, podpisać opakowania lub woreczki aktualną datą, żebyśmy mogli kontrolować kiedy kończy się ich przydatność.

Czy grzyby przed zamrożeniem się myje?

Wiele osób zastanawia się też, jak czyścić grzyby przed zamrożeniem. Tutaj należy zapamiętać, że zamiast myć je pod wodą, lepiej dokładnie oczyścić je na sucho przy pomocy pędzelka kuchennego lub małej szczoteczki. Ewentualnie można też użyć do tego wilgotnej ściereczki i delikatnie przetrzeć nią zarówno kapelusze, jak i trzonki. Po wyczyszczeniu zwykle wrzucamy je już do zamrażarki i to właśnie na tym polega największy błąd, bo wcześniej trzeba zrobić jeszcze 1 ważną rzecz. 

Jak mrozić grzyby, aby zachowały wszystko, co najlepsze?

Zanim włożymy oczyszczone grzyby do zamrażarki, trzeba je wcześniej zblanszować, czyli krótko obgotować w osolonej wodzie. W ten sposób znacznie wydłuży się ich trwałość, a po rozmrożeniu nie będą miały gorzkawego posmaku. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić z czasem, bo w zupełności wystarczy 5-10 minut gotowania. Po tej czynności musimy też bardzo dokładnie je odcedzić i całkowicie wysuszyć. Dopiero po takim przygotowaniu można spokojnie mrozić grzyby i nie martwić się o ich smak.