To idealny czas na mrożenie sezonowych owoców i warzyw. Podstawową zasadą jest wybieranie zdrowych, nieuszkodzonych okazów, a także przełożenie ich do specjalnych torebek lub pojemników. Nie wszystkie z nich jest też sens mrozić, ponieważ ich smak ma już niewiele wspólnego ze świeżą wersją. Niektóre z nich mogą nawet niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Dlatego nie ma sensu marnować cennych produktów – większość z nich da się przetworzyć w inny sposób. Pamiętajcie, nigdy nie mrozimy warzyw, owoców i wszystkich innych produktów po raz drugi. Cenną informacją jest to, że można zamrozić je również w formie musów i przecierów.
Jakich owoców nie można mrozić?
Przede wszystkim chodzi tu o owoce, które zawierają dużo wody. Po rozmrożeniu nie smakują już tak samo, tracą swoja jędrną konsystencję. Wskazujemy kilka najpopularniejszych, nie wszystkie z nich należą do grupy polskich sezonowych owoców. Nie wkładajmy do zamrażalnika:
- melona
- papai
- kiwi
- winogron
- arbuza
- grejpfruta
- cytryn
- limonek
- pomarańczy
- mandarynek
Lista owoców sezonowych, które można mrozić
Mrożone owoce sprawdzą się do kompotów, koktajli, shake’ów, lodów, słodkich wypieków – w większości przypadków nie trzeba ich nawet rozmrażać. Jeśli chcemy, żeby się nie posklejały, wsadźmy je na chwilę na tacce, zachowując odstępy, a dopiero potem przekładamy je do torebek.
- truskawki – w tym roku trzeba się spieszyć, susza sprawiła, że powoli znikają z warzywników, a i ceny pozostawiają wiele do życzenia, zbliżają się do tych z początku sezonu – to naprawdę ostatni dzwonek
- maliny – mrożone sklepowe są bardzo drogie, dlatego zdecydowanie warto je zamrozić
- jagody – to prawdziwy produkt premium, są bardzo krótko, a z ich dostępnością bywa różnie, w miastach nie są nawet dostępne we wszystkich warzywniakach – najczęściej można kupić je od osób, stojących na poboczu, obok ruchliwych je; alternatywą są samodzielne zbiory
- borówki – choć akurat te są dostępne przez cały rok, a ceny tak bardzo nie szybują, więc może lepiej zostawić miejsce dla innych produktów – sytuacja inaczej wygląda, gdy ktoś ma swoją plantację lub ogromny zamrażalnik.
- porzeczki – wszystkie kolory
- agrest
- wiśnie – najlepiej bez pestek
- brzoskwinie i nektarynki – kawałkach
- śliwki i morele – bez pestek, przekrojone na połówki
- mango i ananas, ale to raczej nie są produkty sezonowe, można je kupić przez cały rok, w porównywalnej cenie
- jabłka – tu też trzeba się dobrze zastanowić, czy ma to sens, bo jednak najczęściej jemy je świeże, ewentualnie w postaci musu do szarlotki – tu też jest całoroczna dostępność
- gruszki – najlepiej smakują te sezonowe
Dlaczego warto? Bo przyjemnie będzie wypić kompot z wiśni, zjeść jagodziankę, kruche ciasto z truskawkami i kruszonką, pierogi z malinami. Po prostu wszystko to, co jemy latem, a potem tęsknimy za tym przez całą zimę.
Jakich warzyw nie można mrozić?
Mrożenie nie najlepiej znoszą:
- bakłażany
- sałata
- rzodkiewki
- ogórki
- ziemniaki
Choć zarówno ziemniaki, jak i ogórki można spotkać w gotowych mieszankach warzywnych, czyli w tak zwanych daniach na patelnię. Z kolei cukinia i papryka odmrożone nie smakują dobrze, ale zrobimy z ich dodatkiem zupy, zwłaszcza w postaci kremu, a także sosy warzywne. Nie polecamy również mrożenia bazylii, mięty i tymianku, za to koperek i natka pietruszki będą jak znalazł. Do tej listy warto dorzucić również cebulę i czosnek, które mają potem nieprzyjemną, miękką konsystencję. A czosnek robi się gorzki, jak w przypadku nadmiernego przesmażenia.
Które warzywa można mrozić?
Trzeba wiedzieć, że większość warzyw trzeba zblanszować przed przełożeniem ich do zamrażalnika. Oznacza to, że trzeba gotować je przez 60 sekund, a potem dokładnie osuszyć, żeby się nie posklejały. Co w takim razie można mrozić?
- fasolkę szparagową
- bób
- szparagi
- groszek, również cukrowy
- szpinak
- marchewkę
- kalafior
- seler
- por
- brukselkę
- brokuł
- jarmuż
- grzyby leśne i hodowlane, jak pieczarki
- kukurydzę – całe kolby lub pokrojone na mniejsze kawałki lub same ziarna















