Jeśli macie ochotę na pyszne, domowe ciasto z jabłkami, wcale nie musicie się napracować. Zapomnijcie więc o zagniataniu ciasta kruchego czy wyrabiania drożdżowej masy, tylko od razu sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie w rolce. Ten produkt to najlepsza baza na szybkie ciasto, które nie wymaga zbyt wiele przygotowań.

Jak zrobić ciasto z jabłkami na szybko?

W książkach kucharskich i sieci znajdziemy dziesiątki przeróżnych przepisów na jabłkowe słodkości, ale tarta z jabłkami na cieście francuskim to zdecydowanie najprostszy wybór. Wystarczy bowiem obrać i pokroić w plasterki kilka jabłek, rozłożyć je równomiernie ja francuskim spodzie i zalać wszystko zwykłym waniliowym budyniem. Całość można opcjonalnie posypać jeszcze odrobiną cynamonu, który zawsze świetnie pasuje do jabłkowych deserów.

Potem już tylko 20 minut w piekarniku i najpyszniejsza tarta z jabłkami i budyniem gotowa. Taki wypiek nie tylko bosko smakuje, ale i wygląda jak z dobrej cukierni, więc z powodzeniem sprawdzi się na poczęstunek dla gości czy na świąteczny stół. Zobaczcie dokładne proporcje produktów i koniecznie spróbujcie.

Szybka tarta z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 3 duże jabłka,
  • 0,5 l mleka,
  • 1 saszetka budyniu waniliowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • kilka kropli aromatu waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

Z całej ilości mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w tym budyniowy proszek. Resztę mleka wlewamy do rondelka i gotujemy razem z cukrem i aromatem waniliowym. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy rozpuszczony budyń i mieszamy energicznie, aż masa zacznie gęstnieć. Tak przygotowany budyń waniliowy odstawiamy do wystudzenia, a w międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je w cienkie plasterki. 

Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy gotowym ciastem francuskim cały spód i boki. Teraz ciasno układamy na cieście plastry jabłek i posypujemy je cynamonem. Potem wszystko zalewamy wystudzonym budyniem. Tak przygotowana tarta z jabłkami musi już tylko trafić do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i piec się przez około 20 minut.