Przepisy na szarlotkę ciągle mnożą się w sieci, ale wiele z nich wymaga skomplikowanych przygotowań, a co za tym idzie, poświęcenia sporej ilości czasu. Jeśli więc macie ochotę na ciasto z jabłkami, ale nie po drodze wam ze staniem w kuchni przez godzinę, wybierzcie poniższą recepturę. Ekspresowe ciasto z jabłkami to wypiek, który zawsze się udaje, smakuje każdemu i robi się prawie sam

Prosty sposób na ekspresowe ciasto z jabłkami

Wiele przepisów na ciasta z jabłkami kończy się zmywaniem stosu naczyń, bo używamy miksera, wałka i oddzielnych misek do przygotowania piany, spodu oraz masy owocowej. To błyskawiczne ciasto z jabłkami jest jednak inne, bo wcale nie musicie nic zagniatać, miksować, ucierać czy ubijać białek. Wystarczy tylko zetrzeć jabłka, a reszta pójdzie już błyskawicznie, bo wszystko zrobicie w jednej misce i za pomocą zwykłej łyżki. Co więcej, w całym przepisie jest tylko 1 łyżka mąki, bo zastępuje ją kasza manna, którą wszyscy pamiętamy z dzieciństwa, ale zwykle mało kiedy używamy jej w kuchniach. Zobaczcie dokładne proporcje i spróbujcie sami.

Przepis na szybkie ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 4 niewielkie jabłka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki jogurtu typu skyr,
  • 100 g kaszy manny
  • 1 łyżka mąki,
  • duża szczypta mielonego cynamonu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:
Jabłka obieramy, a następnie wykrajamy z nich gniazda nasienne i ścieramy miąższ na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane starte jabłka mieszamy w jednej misce ze wszystkimi innymi składnikami, a następnie odstawiamy masę na 20 minut, aby kasza manna wchłonęła ciasto i lekko napęczniała. 

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, a następnie gotową masę przelewamy do natłuszczonej foremki. Tak przygotowane ciasto jabłkowe pieczemy przez około 40 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia i opcjonalnie posypujemy przed podaniem cukrem pudrem.