Żurek najlepiej smakuje na domowym zakwasie, który jest prosty do przygotowania. Najlepiej wykorzystać mąkę żytnią oraz wodę filtrowaną. Dokarmiany zakwas utworzy charakterystyczny, kwaśny posmak tradycyjnej zupy. Jest niezwykle zdrowy - zawarte w nim bakterie pozwalają na prawidłową pracę jelit i układu pokarmowego. Znana restauratorka, Magda Gessler zdradza, jak przyrządza postny żurek, który gości w jej domu rodzinnym. Sprawdźcie przepis oraz poradę poniżej.
Jak zrobić postny żurek według Magdy Gessler?
W tej wersji możecie dodać całe lub połówkę ugotowanego jajka - najlepiej wiejskiego kurzego lub przepiórcze.
Składniki:
- litr zakwasu na żurek,
- 2 litry wody,
- garść suszonego majeranku, otartego w dłoniach,
- 3-4 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Przygotowanie:
- Wodę wymieszajcie z litrem zakwasu i przelejcie do dużego garnka.
- Gotujcie na małym ogniu i dodajcie zioła.
- Następnie po około 15 minutach dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszajcie.
- Podawajcie żurek z jajkami oraz kromką chleba - najlepiej żytniego.
Porada
Jeżeli zastanawiacie się, którą zupę wielkanocną podać, musicie poznać kilka ważnych różnic. Barszcz biały powstaje z zakwasu na mące pszennej, natomiast żurek, na zakwasie z żytniej. Ten ostatni jest nieco kwaśniejszy i ma wyrazistszy charakter. Szukając łagodniejszej zupy, najlepszą opcją będzie barszcz, który gotuje się razem z dodatkiem grzybów. Można okrasić go również kawałkami twarogu - tak podawany jest z reguły na Podlasiu.