Kupujecie paczkowane mięso mielone? Bez względu na to czy jest to wołowe czy wieprzowe, zwracajmy uwagę na jakość surowego mięsa. Najlepszą metodą jest zmielenie go własnoręcznie, wtedy mamy pewność, jakie kawałki zostały użyte do produkcji. Jeżeli nie mamy takiej możliwości, uczulamy na parę kwestii.

Czy mięso mielone z paczki jest zepsute?

Mięso mielone to jedno z najczęściej używanych w polskich gospodarstwach domowych. Jeżeli po wyjęciu z lodówki natrafiliście na poszarzałe mięso, musicie wiedzieć czy należy je już wyrzucić.

Mioglobina, czyli białko zawarte w mięsie, jest bardzo czułe na wszelkie czynniki zewnętrzne. Powietrze dostające się niewielkimi otworami mogło spowodować jego poszarzenie. Białko utlenia się w reakcji chemicznej z tlenem. To nie oznacza od razu, ze mięso powinno trafić do kosza.

Natomiast charakterystyczna, kwaśno gnilna woń to sygnał, że mięso jest zepsute. Dodatkowym znakiem rozpoznawczym jest śliska i bardzo lepka powierzchnia zepsutego mięsa. To bezwzględnie kwalifikuje je do wyrzucenia.

Mięso wołowe po zepsuciu staje się ciemnobrązowe, wieprzowe bywa ciemnoróżowe, a drobiowe od sinego po żółtawe. Pamiętajcie, aby nie pozostawiać obróbki cieplnej do ostatniej chwili! Póki jest czerwone wykorzystajcie je do gołąbków, zapiekanek czy mielonych. Najczęściej na dzień przed końcem ważności mięso może być wątpliwej jakości.

Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i makaronem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • puszka pomidorów (krojonych),
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 200 g makaronu typu kolanka,
  • 1 opakowanie mozzarelli,
  • 200 g sera żółtego (tartego),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju lub oliwie.
  2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
  3. Mięso dodajemy do cebuli i dusimy przez około 10 minut.
  4. Makaron typu kolanka gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu.
  5. Przygotowujemy naczynie żaroodporne na zapiekankę.
  6. Wykładamy makaron i zalewamy pomidorami z puszki.
  7. Przykrywamy płatami mozzarelli.
  8. Układamy mięso oraz marchewkę.
  9. Doprawiamy solą i pieprzem.
  10. Na górę wsypujemy tarty żółty ser.
  11. Zapiekamy całość przez 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.