Kalafior znajduje się na liście dwudziestu najbardziej wartościowych warzyw. Dlaczego? Ponieważ zawierają dużo witamin, minerałów i antyoksydantów, a przy tym charakteryzują się małą kalorycznością. To idealny sposób na dostarczenie organizmowi składników odżywczych. Już jedna porcja tego warzywa dostarcza nam 77% dziennej dawki witaminy C. Kalafior zawiera także witaminę K, kwas foliowy, witaminę B6, magnez, fosfor, białko, błonnik, potas, mangan, kwas pantotenowy, niacyny i ryboflawiny. To także ważne źródło błonnika pokarmowego, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.

Najczęściej kalafior jemy z bułką tartą i nie potrzeba już do niego żadnych dodatków. Ale to też doskonałe urozmaicenie zup, gulaszów i dań jednogarnkowych. Z kalafiora możemy zrobić także pyszne placki, albo surówkę.

Jak ugotować kalafior bez nieprzyjemnego zapachu?

Gotowanie kalafiora to błyskawiczna czynność, która nie wymaga dużego kunsztu kulinarnego, jednak jest jeden problem. Podczas obróbki termicznej wydziela się z garnka bardzo nieprzyjemny zapach, który roznosi się po całej kuchni, a nawet i po całym mieszkaniu. Pozbycie się go wcale nie jest takie łatwe i potrzeba kilku godzin, żeby całkowicie zniknął. Odpowiedzialne za niego są związki siarki występujące w sporych ilościach w kalafiorze.

Dziś mamy dla was genialną metodę, dzięki której zredukujecie zapach do minimum.

Potrzebna będzie folia do pieczenia w piekarniku i woda.
Worek wyłóżcie w misce tak, by nic się z niego nie wylało.Z kalafiora usuńcie głąb i całą główkę włóżcie do worka foliowego, zalejcie wrzącą wodą dodajcie łyżkę soli i łyżeczkę cukru i szczelnie zamknijcie. Pozostawcie na 10 minut. Po tym czasie rozetnijcie worek i wyjmijcie mięciutki kalafior.
Teraz wystarczy go tylko podzielić główkę kalafiora na różyczki i podawać na obiad.

Można też go zblendować i zrobić z nich pyszne kotlety z kalafiora, albo przygotować zupę krem z kalafiora.

Inne metody na zredukowanie ostrego, nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania kalafiora to dodanie suchej skórki chleba oraz dodanie łyżki cukru. Pamiętajmy także, aby gotować warzywo bez przykrycia!