Spodziewacie się gości i szukacie prostej przekąski, która zrobi wielkie wrażenie? A może po prostu naszła was ochota na coś do pochrupania przed telewizorem? Ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę na każdą okazję. Aby go wyczarować, wystarczą tylko 2 składniki i kwadrans spędzony w kuchni. Zobaczcie, jak zrobić chrupiące kuleczki na jeden kęs, które podbiją każde podniebienie.

Prosty przepis na kuleczki serowe

Aby przygotować pyszną imprezową przekąskę potrzebujecie tylko 100g parmezanu i 2 białka jaj. Sposób przygotowania jest równie krótki, jak lista składników. Wystarczy tylko ubić schłodzone białka na sztywną pianę, a następnie wymieszać ze startym parmezanem. Tak przygotowaną masę musimy następnie uformować w dłoniach i smażyć na mocno rozgrzanym oleju, aż kuleczki będą złociste i chrupiące. Najlepiej robić to w garnuszku lub głębokiej patelni, tak, aby kulki mogły swobodnie pływać i równomiernie rumienić się z każdej strony.

Jeśli jednak wasza masa nie będzie się lepiła, dodajcie do niej odrobinę bułki tartej, a wtedy wszystko pięknie się sklei. Oprócz tego dodatkowego składnika możecie też dosypać wszelkie ulubione przyprawy, takie jak ostra papryka, czosnek granulowany czy przeróżne suszone zioła.

Z czym podawać kulki serowe?

Tak przygotowane chrupiące kuleczki możemy zajadać solo, jednak najlepiej smakują maczane w gęstym sosie. Oczywiście możemy podać w tym charakterze ketchup, majonez lub jakikolwiek inny gotowy produkt ze słoiczka, czy butelki. Polecamy jednak własnoręcznie przygotować szybki domowy sos czosnkowy, ziołowy lub pomidorowy. Do serowych kulek świetnie sprawdzi się również sos belgijski, który zwykle podaje się do grubych frytek.